IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
16:00 | 29 април 2015
Обновен: 15:38 | 10 септември 2024

Най-голямата US компания за аутсорсинг откри офис във Варна

"Сайтел" инвестира в града ни 2.2 млн. долара

По материала работи: Златина Добрева
Най-голямата US компания за аутсорсинг откри офис във Варна

България става все по-привлекателна за аутсорсинг компаниите. В страната ни вече работят едни от водещите доставчици на изнесени услуги за управление на обслужването на клиенти в света. Индустрията е концентрирана основно в София, но и други големи градове също започват да привличат фирми от сектора. Днес във Варна беше открит център на най-голямата американска компания за аутсорсинг услуги - „Сайтел“.

България е най-добрата дестинация в Европа за развитие на аутсорсинг. Страната ни разполага с всички предпоставки за това иновативно обслужване на клиенти - стратегическо географско разположение, близост до големи европейски страни и минимална разлика в часовите зони, добре образовани и обучени професионалисти, владеещи различни чужди езици. Световната компания „Сайтел“, която е с повече от 29 години професионален опит в тази сфера инвестира във Варна 2.2 млн. долара. Подобна инвестиция е доказателство за потенциала на града ни, заяви кметът Иван Портних, който присъства на откриването на новия център за обслужване на клиенти.


"Аутсорсинг услугата в България е доста популярна, всичко започна може би преди 10 г. в София основно, където са представени основните международни компании в този бранш. Имайки предвид колко динамично се развива аутсорсинг индустрията, не само у нас, а и в целия свят, много компании започнаха да инвестират своите анализи и насоки в областта и извън столицата", заяви Георги Узунов регионален директор на "Сайтел" за Германия и Източна Европа.

Аутсорсинг бизнесът в България започва с центрове за приемане на обаждания от клиенти и някои базови ИТ услуги и поддръжка. Днес се извършват доста по-разнородни дейности.

"Аутсорсингът дава възможност на много компании да аутсорснат частта, която не е основна в техния бизнес, което им дава възможност да концентрират усилията и екипите си в областта, където са основно фокусирани", заяви още Георги Узунов.

Аутсорсинг индустрията генерира около 3% от БВП на страната, като това е най-бързо развиващият се сектор на българската икономика.

Геновева Донкова

 

Коментари

Новини Варна