IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
17:10 | 26 април 2021
Обновен: 21:46 | 9 октомври 2024

Какво не знаем за конвекторите?

По материала работи: Ставри Таргов
Какво не знаем за конвекторите?

Обмисляте да се откажете от централното парно, защото отоплението през зимата ви излиза прекалено скъпо. Не искате и отопление с климатици, защото са шумни, създават течение и първоначалната инвестиция е доста голяма. Печките тип “духалки” пък са евтини като цена, но изразходват много енергия.

От всички продукти за отопление като че ли най-много ви допадат конвекторите , но не знаете много за тях и не сте сигурни дали ще направите правилния избор.

Какви уреди са конвекторите и как работят?

Обяснено с няколко изречения, това са уреди за отопление, които се състоят от корпус, електрически нагревател и термостат. Монтират се или на стената или са свободно стоящи.

За да отопляват, използват принципа на естествената конвекция, при която затопленият въздух се издига нагоре, а студеният се спуска надолу, където отново се загрява.

Какво трябва да знаете, преди да изберете конвектори?

Отоплителна мощност

Преди покупката трябва да сте наясно от уред с каква отоплителна мощност имате нужда, за да се отоплявате ефективно. Факторите, които оказват значение при определянето на мощността са:

- Размери и височината на помещението

- Тип строеж е сградата (панел или тухла)

- Изложение е помещението

- Брой на прозорците и дали са с качествена дограма

- Топлоизолация на жилището и други

Най-лесно можете да изчислите отоплителната мощност, като умножите площта на стаята по 85 W.  Например, ако търсите електрически уред за отопление на стая с размери от 20 кв.м., трябва да  умножите квадратурата по 85 W и ще получите 1600 W. Или в този  конкретен случай ви трябва отоплителен уред с отоплителна мощност от 1.6 kW.

Вид на термостата

Не подценявайте вида на терморегулатора, тъй като до голяма степен от него зависи дали уредът ще изразходва повече или по-малко енергия. На пазара ще откриете конвектори с няколко вида термостати: механични, електронни, цифрови (дигитални) и с Wi - Fi контрол.

Първият вид не ви го препоръчваме, тъй като обикновено изключва с около 2 минути закъснение. За да стане малко по-ясно, ето ви пример: Ако имате уред с механичен термостат и му зададете да изключва щом температурата достигне 21 градуса, термостатът всъщност ще изключи едва след като температурата достигне 23 градуса. А това на практика означава, че ще изразходва повече електричество, отколкото е нужно.

Електронните термостати са по-добрият избор, тъй като отклонението им при изключване е само 0.1 градус, което си е напълно приемливо.

Моделите с цифрови термостати  са от високия клас и напълно логично са и много прецизни. Този вид управление позволява да настройвате уреда на няколко режима на работа, да му задавате различни команди като да понижи или повиши температурата в според това дали в стаята има хора или не, да използвате ECO режим и много други. 

Конвекторите с Wi-Fi контрол са от най-висок клас и висока прецизност. Моделите с този тип управление са възможно най-енергийно ефективните уреди, тъй като сезонната им енергийната ефективност достига до 49%.

Начин на монтаж

Ако се спрете на свободно стоящ отоплителен уред, то той не се нуждае от монтаж, а само от контакт, в който да го включите, за да започне да работи.  Но ако се спрете на стенен конвектор е добре да внимавате къде го монтирате. Според експертите, за да постигне максимална ефективност на затопляне, уредът трябва да бъде поставен на 10 - 15 см от пода. 

Защо? Просто близо до пода въздухът е най-студен и най-трудно се затопля. Монтирайки конвектора близо до пода, той много по-бързо и ефективно ще затопли стаята.

Форма на конвектора

Може да ви се стори странно, но дизайнът на тези отоплителни уреди оказва влияние върху ефективността им. Така например, моделите със скосена горна част и конвекторите с решетки с наклон затоплят по-бързо и са малко по-икономични. Самата им форма позволява по-бързо да “обърнат” и затоплят въздуха.

Добър избор ли са конвекторите?

Ако търсите практичен, удобен и икономичен уред за отопление, конвекторите са това, което търсите. Тези уреди са подходящи както за големи, така и за малки и мокри помещения, работят абсолютно безшумно и затоплят бързо и ефикасно въздуха, без да го изсушават. Освен това са напълно безопасни, а и цената им е повече от прилична.

 

Новини Варна