IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
21:47 | 19 април 2015
Обновен: 21:34 | 7 септември 2024

Развитието на IT сектора ще залегне в държавните образователни стандарти

Важна за това е връзката между бизнеса и образованието

По материала работи: Деян Михайлов
Развитието на IT сектора ще залегне в държавните образователни стандарти

Развитието на IT сектора ще залегне в държавните образователни стандарти, чието разработване предстои, съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Тя участва в церемонията по награждаването на участниците в Единайсетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици от 8 до 12 клас в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади в София.

IT сектора е предстояща за развитие сфера и ще бъде включена в бъдещите учебни планове, увери зам.-министърът. Но добави, че когато една правна норма остане само записана, тя е неефективна. Затова много важна, според нея, е връзката между средното образование и бизнеса.

На въпрос дали днешните теми по български език и литература на предварителните кандидатстудентски изпити в Софийския университет ще затруднят явилите се, тя коментира, че трудността на една тема е относителна за тези, които я разработват. За мен знанието, когато е постоянно натрупано във времето и стабилно, просто трябва да намери своето проявление, отбеляза Ваня Кастрева. В случая тя самата би избрала Йордан Йовков. До финала на 11-то Национално състезание по компютърни мрежи за ученици стигнаха 20 души от общо включили се над 100 деца.

Коментари

Новини Варна