IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
11:06 | 12 април 2015
Обновен: 09:36 | 22 август 2024

Слагат спирачки на заплатите на министри и депутати

Надниците на властта вече няма да се вдигат всеки 3 месеца

По материала работи: Лиляна Трънкова
Слагат спирачки на заплатите на министри и депутати

Заплатите на министрите няма да се вдигат на всеки три месеца, както е в момента. Предвижда се занапред доходите на висшите държавници да не са вързани със средните заплати в обществения сектор, които националната статистика отчита, съобщи „Нова телевизия”.

По нейна информация предварителните разчети залагат надници между 2 и 5 хиляди лева – от заместник-министър до премиер. В Министерството на финансите все още правят разчети.
Семейство Обама получило над 477 000 долара през 2014 г.

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично за смяна на модела на заплащане, който е в момента, тъй като се стига до парадокси. При масови съкращения на нископлатените в обществения сектор средната заплата там чисто статистически расте. С нея и доходите на депутати и министри.

В момента заплатите на министрите растат на всяко тримесечие. Пенсии и минимални доходи по правило се вдигат един път в годината. А понякога - не.

Съвсем като при ефекта на доминото с нарастването на доходите в обществения сектор скачат депутатските заплати, оттам и на министрите, а и на президента. Но не за дълго.

"Обсъждаме други модели, които да бъдат в основа на тези възнаграждения и те да се променят нагоре или надолу. В най-тежката криза в началото на 2009 г. средните заплати растяха, не защото икономиката вървеше напред а защото се съкращаваха най-ниско платените", коментира Горанов.

Министерските заплати няма да замръзнат, но ще се променят според реалните икономически показатели.

Така ако бизнесът вдига разходи за заплати с 10%, и държавата ще вдига заплатите на своите работници. Ако реалният сектор реже заплати – така ще е и за министрите.

За 2 години заплатите на министрите са се повишили с над 300 лева - над 11%. В същото време инфлация няма. Статистиката отчита поевтинаване на живота с 3%.

Депутатите сами определят заплатите си и ги гласуват в правилника си. Заплатата в обществения сектор в края на всяко тримесечие по три. В момента взимат по 2886 лева – без бонуси за комисии и за сътрудници. След март се чака поредното повишаване. И управляващи, и опозиция обаче дават заявки че са готови да подкрепят смяна на схемата.

 

Коментари

Новини Варна