IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
08:26 | 9 април 2015
Обновен: 16:24 | 22 август 2024

Спокойно! Агнешкото във Варна не е на свършване

Ще ядем родно месо по празниците

По материала работи: Златина Добрева
Спокойно! Агнешкото във Варна не е на свършване

Агнешкото месо във Варна дни преди Великден е в достатъчни количества в търговската мрежа. Това установи репортерска проверка на вестник  “Черно море”.
Припомняме, че национални медии алармираха преди дни, че се очаква недостиг на агнешко за Великден. Според търговци причината за това бил завишеният износ за Европа.
Имаме достатъчни количества от агнешкото. Всеки ден ни зареждат, каза пред “Черно море“ продавачка в месарски магазин на пазар „Чаталджа“. Не знам дали и в петък и събота ще е така, съветвам клиентите все пак да не чакат последния момент, призова жената. В нейния магазин агнешкото вчера се продаваше за 13,50 лв. за килограм.
Тази година е по-слабо, не сме продали големи количества агнешко. Смятам обаче, че месото ще стигне за празника, каза ни месарят Милко Илиев. Той работи в малко магазинче. Там килограм агнешко струва 14,50 лв. Месото е с български произход.
Популярни сред клиентите тази година стават комплектите за приготвяне на дроб сарма. Цената им е само 8 лв. за тарелка, но от нея се получава голяма тава дроб сарма. Вкусът е пак агнешки, но спестяват някой лев, разкри ни логиката на част от клиентите си Илиев.
В някои от големите магазини на морската столица агнешкото вече е на промоция и струва 11,50 лв. за килограм. Там продавачите ни увериха, че ще има достатъчни количества от агнешкото месо непосредствено до самия празник.

Охладеното агнешко месо, което се предлага в търговската мрежа на Варна, е основно с произход България. Това пък съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Досега са проверени 64 специализирани магазина за търговия с месо и месни продукти.  Констатирани са нарушения на изискванията за температурния режим на съхранение и на разделното съхранение на отделните групи месни продукти, установена е също корозия по хладилни съоръжения, за което са издадени 5 предписания.
Във връзка с наближаващите великденски празници директорът на ОДБХ – Варна, Маргарита Атанасова разпореди засилени проверки в малките магазини за месо, както и в производствените предприятия, складовете за търговия на едро и дребно, търговската мрежа и заведенията за обществено хранене. Инспекторите следят за качеството на месото, козунаците, яйцата и боите за тях.
Деян Михайлов
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна