IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
21:03 | 7 април 2015
Обновен: 12:12 | 3 септември 2024

Пет държави, без България, обсъдиха ”Турски поток”

Македония, Сърбия, Гърция, Унгария и Турция приеха декларация за енергийно сътрудничество

По материала работи: Борис Проданов
Пет държави, без България, обсъдиха ”Турски поток”

Македония, Сърбия, Гърция, Унгария и Турция приеха декларация в Будапеща за засилване на енергийното сътрудничество. Български представител не участва в срещата.


Министрите на външните им работи подчертаха в документа, че "осъзнават, че сътрудничеството в осигуряването на сигурност на снабдяването с енергия ще допринесе за добросъседските отношения между страните и за благосъстоянието на гражданите".


Те изтъкнаха значението на гарантирането на сигурни, последователни и достъпни източници на енергия, особено на природен газ, за гражданите и промишлеността на страните, и привличането на инвестиции в региона с цел да се помогне за икономически растеж и заетост.


Според източници на в."Преса" българското Министерство на енергетиката е научило за форума едва в петък. Наш представител не е присъствал на събитието, тъй като нямаме покана.


Министрите изразяват подкрепата си за "създаване на комерсиално осъществима опция за трасе и диверсифициране на източник за доставка на природен газ от Турция през териториите на Македония, Сърбия, Гърция и Унгария до страните от Централна и Югоизточна Европа, с което ще се подкрепят енергийните пазари на Турция, ЕС и договорните страни от Енергийната общност през Южния газов коридор".


Те се задължават да работят за нови възможности за създаване на регионално икономическо развитие през взаимно свързване на инфраструктурите за природен газ на петте страни с финансова помощ от ЕС и са открити за сътрудничество и с други страни, които искат да участват в реализирането на тези усилия.


Министрите накрая се съгласяват, че декларацията "само потвърждава политическо намерение и е необходима по-нататъшна размяна на мнения и диалог по конкретни въпроси между страните участнички, както и засегнатите компании", съобщава МИА.

Коментари

Новини Варна