IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
13:17 | 7 април 2015
Обновен: 12:14 | 3 септември 2024

Без емоции при покупка и продажба на имоти

Изчислете дали е изгодно да имате апартамент, или да живеете под наем, съветва брокер

По материала работи: Златина Добрева
Без емоции при покупка и продажба на имоти

Емоциите са най-грешният съветник при покупка или продажба на имот. Това мнение изрази пред вестник „Черно море“ брокерът на недвижими имоти от Варна Димитър Колев.
Съветът ми към клиентите е да използват именно брокер за покупка или продажба на недвижимост. Професионален колега ще ги насочи във вярната посока и няма да ги остави да направят грешен избор, отдадени на емоции, смята експертът.
Веднага ще ви дам и пример. Имах клиент, който бе обявил твърде висока цена на апартамента си за продан. В продължение на две години той не можеше да се отърве от имота. Причината – там преди са живели баба му и дядо му. Той смяташе повечето оферти за твърде ниски, като изтъкваше аргумента, че не може да подари на случаен човек мястото, където е изкарал детството си, разказва Димитър Колев.
В крайна сметка обаче убедили клиента да разсъждава по-трезво, да се съобрази с настоящите тенденции на имотния пазар и така жилището било продадено.
Стремежът към сигурност се е превърнал за българина в стремеж към притежание на имущество. В днешно време невинаги доброто решение е покупката на жилище, казва Димитър Колев. Както има хора, които трудно продават имота си заради емоционална обвързаност, така се намират и клиенти, които смятат, че е въпрос на живот и смърт да си купят апартамент, тъй като не могат да живеят под наем.
Ще ви дам и пример. Давате 50 000 евро за покупка на апартамент във Варна. Но това не е всичко. Ще трябва да вложите още поне около 5000 лв. за нотариални такси, данък и брокерска комисиона.
Ако сте напълно изрядни, всяка година ще дължите поне 700 лв. за данъци, застраховка и поддръжка. След 10 г. този имот вече ще ви струва 112 000 лв., а след 20 г. - близо 120 000 лв.
Трябва да решите дали си заслужава всичко това, или е по-добре да живеете под наем, препоръчва Димитър Колев.
При всички положения анализирайте с бистър ум, без емоции, добавя брокерът.

 

Коментари

Новини Варна