IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
09:11 | 7 април 2015
Обновен: 16:23 | 22 август 2024

НСИ: Увеличават се пътуванията на българи в чужбина

Ръстът за февруари е 2,7 процента

По материала работи: Златина Добрева
НСИ: Увеличават се пътуванията на българи в чужбина

Увеличават се пътуванията на българи в чужбина, съобщават от Националния статистически институт (НСИ). Според техните данни през февруари тази година извън страната ни са пътували 256 200 нашенци, или с 2,7 % над регистрираните през февруари 2014 г.
Обикновено масовите пътувания на варненци в чужбина се осъществяват покрай празниците или лятно време. Не знаем на какво се дължи това увеличение, и то точно през февруари, казаха пред „Черно море“ два различни източника от туристическите среди.
Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през февруари тази година формират пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия – 55,0%, съобщава НСИ. Пътуванията със служебна цел са 23,4%, а с цел почивка и екскурзия -  21,6%.
Като цяло варненци пътуват предимно през зимния сезон. Посещават ски курорти в страната ни като Боровец, Банско, напоследък и Чепеларе. В чужбина има излети до Австрия, Швейцария, но те не са толкова масови, въпреки добрите оферти за ски, обявиха пред „Черно море“ експерти в областта на туризма.
За Великден се пътува до Гърция, но това не е толкова масово и не може да се говори за тенденция. По-скоро за Гергьовден, когато е по-топло и в южната ни съседка е възможно да се посети плаж, има повече варненци там, казаха от бранша.

Коментари

Новини Варна