IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
18:38 | 3 април 2015
Обновен: 08:50 | 25 август 2024

Калфин: Защо държавните служители да плащат сами осигуровки?

В момента държавата превежда средствата за тези разходи директно на НОИ

По материала работи: Деян Михайлов
Калфин: Защо държавните служители да плащат сами осигуровки?

Вицепремиерът Ивайло Калфин се обяви против изваждането на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, от Националния осигурителен институт.

В момента държавата превежда средствата за тези разходи директно на НОИ и създаването на нов механизъм за тяхното плащане ще излезе по-скъпо на бюджета, обясни Калфин.

Според него няма смисъл и в идеята държавните служители сами да плащат осигурителните си вноски.

„На практика това означава през всяка една заплата на бюджетен служител да мине тази допълнителна сума, да излезе от бюджета, да мине през бюджетните ведомства, да мине през заплатите и след това да се събере обратно и да влезе пак в НОИ. Това изключително много ще оскъпи цялата система. Фактът, че държавата като работодател плаща на НОИ директно 100% от осигуровките, не означава, че държавният служител няма отношение към осигуровките. Ако теоретично минем на другия вариант, това означава или държавата да вдигне заплатите, за да не паднат заплатите на държавните служители и те да си внасят, а по пътя ще се изгубят страшно много вноски - това е по-скъпо за цялата система. Или да намали заплатите на държавните служители, оттам да удържа допълнително вноски и да спести някакви пари", коментира Калфин.

Коментари

Новини Варна