IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
10:04 | 8 януари 2014
Обновен: 02:00 | 7 септември 2024

Умерен оптимизъм за туризма ни през 2014 г.

Умерен оптимизъм за туризма ни през 2014 г.

По материала работи: Златина Добрева
Умерен оптимизъм за туризма ни през 2014 г.

Умерен оптимист съм за това, което ще се случи в българския туризъм през новата 2014 г. Това съобщи пред „Черно море“ проф. Марин Нешков от Варненската туристическа камара.
Според Нешков „умерен оптимизъм“ е ключовият термин за бранша през идните 12 месеца, тъй като се очаква връщане към умерените темпове на растеж.
Това ще се случи, ако липсват форсмажорни обстоятелства като финансовата кризата отпреди години, атентати и други, обясни Марин Нешков. Той твърди, че по принцип атентатите имат краткотраен ефект върху туристическия бранш.
Гостите от Румъния са тук и почиват, но не в тези мащаби, в които свикнахме, каза още проф. Марин Нешков. Така той коментира мнения на други експерти, изразени пред вестника ни, че покрай Нова година са липсвали румънските туристи.
Има насищане в румънския пазар. Тези хора стигнаха най-високото ниво и станаха номер едно сред чужденците, които ни посещават. Нормално е сега да има спад при тях, разясни експертът от Варненската туристическа камара.
Отказал съм се да давам предложения, тъй като управниците рядко се вслушват в нашите идеи, каза още Марин Нешков. Той е участвал в дискусии за изработването на два Закона за туризма, но нищо от предложеното не е залегнало там. Сега за третия закон просто няма да взема участие, категоричен е експертът.
Имахме среща с вицепремиера Даниела Бобева. Бяхме заедно с учени от БАН, преподаватели в туризма. Там ни показаха вече разработена стратегия за бранша, никой обаче не ни е питал преди това за мнение, изрази недоволството си проф. Марин Нешков. За съжаление все още няма чуваемост за нашия бранш, обяви експертът.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна