IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
14:57 | 23 март 2015
Обновен: 20:35 | 3 септември 2024

Eксперт: Бедствията не влияят на цените на земите

Производителите губят пари, защото борсовите показатели на някои от културите се сринаха

По материала работи: Деян Михайлов
Eксперт: Бедствията не влияят на цените на земите

Не очаквам цените на земеделските земи да паднат заради природните бедствия. Това каза пред вестник „Черно море“ заместник-председателят на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Преди дни експерти в областта на земеделието обявиха, че е възможно цените на земеделските земи да се смъкнат значително надолу. Причината е пораженията, които нанесоха на обработваемите площи обилните дъждове и снегове.

Производителите губят пари, защото борсовите показатели на някои от културите се сринаха. Липсата на пари може да доведе до липса на интерес към придобиване на земя, анализира Добромир Ганев.

За подобна тенденция намекнаха и от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според тях заради ниските световни цени на зърното и загубите, които понесоха фермерите, те са засели с 2 милиона декара по-малко пшеница. На някои земеделски стопанства дори се налага да разпродават ниви, за да избегнат фалита.

Добромир Ганев добави, че като цяло сделките със земеделска земя са намалели. Цените обаче, не спаднаха толкова драстично, каза експертът.

Варненският регион е атрактивен, тук се търсят земи и се осъществяват сделки, обяви Добромир Ганев. Той допълни, че пазарът се е окрупнил и различни фондове притежават големи масиви земи.

Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна