IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
07:50 | 10 януари 2014
Обновен: 23:25 | 18 септември 2024

Експерт: Не пречете на бизнеса през 2014 г.

Експерт: Не пречете на бизнеса през 2014 г.

По материала работи: Златина Добрева
Експерт: Не пречете на бизнеса през 2014 г.

Ако през новата 2014 година не се помага на бизнеса, то поне не бива да му се пречи. Това призова пред „Черно море“ Иван Табаков от Търговско-индустриалната камара във Варна.
Все още е рано да се каже каква ще е средата за развитие на бизнеса през новата година. Трябва да се направят още много анализи, добави Табаков. Според него факторите, които могат да окажат влияние върху сектора, не са един и два.
Това не е добра идея. Хората си вземат отпуските, за да почиват. Така Иван Табаков коментира идея на депутати отпреди дни, че в съботите не бива да се отработва празничното почиване, а дните да се приспадат от годишните отпуски на служителите.
Според мен отработването трябва да си остане. Знам, че в тези дни служителите не са особено ефективни, но причините за това не са еднозначни, каза Иван Табаков. Той твърди, че ниската производителност на труда се дължи и на ниското заплащане в част от фирмите.
Много служители обаче са настроени срещу отработването. Това е отживелица от социализма, категоричен е Симеон Николов, на 37 г. Той работи в софтуерна фирма. Колеги често точно в този ден си вземат отпуск и отсъстват, на другите ни се спи и не ни се работи изобщо. Не знам дали може да се вдигне производителността на труда по този начин, каза за „Черно море“ Николов.

Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна