Истинският мед не може да се различи от имитиращите продукти без да бъде направен лабораторен анализ. Това мнение изрази пред Областния информационен център-Варна Красен Христов – собственик на цех за преработка и пакетиране на пчелен мед. Той се занимава с пчеларство от 1995г. и притежава 130 кошера, от които добива около тон и половина мед годишно. През 2007г. започва семеен бизнес.
„Всички други методи са неефективни и неточни. Чрез лабораторните анализи се откриват до 0,5 милиграма на килограм, ако има антибиотици и пестициди. Можем да се ориентираме дали един мед е истински и по марката. Всичко друго ще ви подведе. Няма как по вида, по консистенцията и вкуса да разберем дали става дума за истински мед, или за имитиращ продукт с примеси. Трябва да има лаборатория, да се вземат проби и да се анализира съставът на меда“, коментира Красен Христов. Според него буркан мед от 740 г. би трябвало да струва на пазара около 7 лв. Цени под тази говорят за съмнително качество.
Родните производители на мед са конкурентоспособни на европейския пазар, стига да няма внос от трети страни. Аржентинският, бразилският и украинският мед подбиват цените, твърди българският пчелар. По негови думи у нас се консумират годишно по 500 грама мед на човек, което ни отрежда едно от последните места по този показател в ЕС.
Като дългогодишен производител Красен Христов препоръчва билковия мед. Хора с проблемен стомах пък биха могли да консумират акациев.
Четете още: Варненско село остава без вода днес
Коментари