IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Икономика
11:50 | 11 май 2014
Обновен: 00:49 | 6 октомври 2024

Златни пясъци посреща сезона с по-чисти води

Златни пясъци посреща сезона с по-чисти води

По материала работи: Златина Добрева
Златни пясъци посреща сезона с по-чисти води

През този туристически сезон Златни пясъци ще посрещнат гостите си с по-чисти води. Дълбоководното заустване на водите от пречиствателната станция на Златни пясъци ще бъде официално открито на 13 май.
„Наследихме проблемен проект, стартирал през ноември 2012 г. С много усилия успяхме да го завършим, затова курортът ще може да посрещне туристите с по-чисти морски води”, заяви кметът на Варна Иван Портних. Дълбоководното заустване е изградено от полиетиленови и стъклопластови тръби, с обща дължина от 2279,50 метра. Възложител на проекта е община Варна, а изпълнител – ЗЗД „Девня Трейд – Струма имоти”. Стойността на строежа е 8 151 123 лв. с ДДС. Финансирането е осигурено чрез договор за безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.
Кметът припомни, че в момента върви активна работа и по проекта за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция за отпадни води ПСОВ – Варна, втори етап, част от който е изграждането на тласкател и канализационна помпена станция „Акациите”. Средствата, на обща стойност 34,4 млн. лв., са по Оперативна програма „Околна среда”.
„С реализацията на тези проекти, станали възможни благодарение на осигурените европейски средства, водите по черноморското крайбрежие ще подобрят значително чистотата си – факт, който е изключително важен както за варненци, така и за туристите в града и курортите”, коментира Иван Портних.

Коментари

Новини Варна