IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
17:41 | 30 януари 2015
Обновен: 00:22 | 14 октомври 2024

Софтуерният университет на Светлин Наков идва във Варна

Той е един от малкото, които са насочени към практиката и към нуждите на работодателите

По материала работи: Ставри Таргов
Софтуерният университет на Светлин Наков идва във Варна

Софтуерният университет, станал популярен с безплатните си практически курсове по основи на програмирането, стартира своята дейност и във Варна. Това стана ясно по време на среща между неговия основател - един от най-забележителните млади програмисти в страната, Светлин Наков, зам.-кмета на община Варна Пламена Маринова, Ивелин Иванов и Венелин Добрев, представители на Beehive Co-working Space, директора на дирекция „Информационно и административно обслужване“ Нина Демирова, както и представители на екипа, подготвил кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2017 година.

„Варна беше единствената поканена община при учредяването на Националната дигитална коалиция, което е една добра основа, върху която можем да градим нашето сътрудничество в областта на програмирането и младежкото предприемачество. Идеята за осъществяване на съвместни прояви е категорично подкрепена от кмета Иван Портних, затова ще направим всичко възможно инициативите на СофтУни да станат популярни и регулярни във Варна“, каза по време на срещата Пламена Маринова.

„Софтуерният университет е своеобразна революция в образованието. Той е един от малкото по рода си, които са насочени към практиката и към нуждите на работодателите. Ние не произвеждаме безработни. Ние произвеждаме хора, такива каквито търси IT секторът. Във всеки сайт за работа, първата страница е само за програмисти“, сподели Светлин Наков. „Първите курсове, които организирахме, стартираха с 2600 души. Към момента имаме над 1000 души, които са редовни студенти. Завършват около 20% от хората. Всички те започват работа в топ фирми. Преговаряме някои от тях да отидат в Google, Facebook. Голямата ни мечта е да останат в България и да работят тук, защото вярвам, че IT индустрията има потенциала да изтегли цялата икономика на България. Истината е, че след няколко години ние ще правим по-голям вътрешен продукт, отколкото туризма. С акъл се прави повече прогрес. Впечатлен съм колко много внимание се отделя на всичко това във Варна“, каза младият програмист, като допълни, че Варна е един от малкото градове, които имат достатъчно човешки ресурс, за да се превърнат в привлекателен IT център не само на национално, но и международно ниво.

По време на срещата представителите на общинската управа поеха ангажимент да предложат варианти за помещения, в които IT специалистите да провеждат безплатни курсове. Ще бъдат търсени възможности за провеждане на съвместни прояви, включително и подчинени на приза Варна – Европейска младежка столица 2017.

Светлин Наков е във Варна, за да даде старт на първата за града световна Startup Grind Google вечер, организирана от три неправителствени организации - Beehive, JCI и AIESEC, които получават лиценза от Google в края на миналата година.

Черно море

Коментари

Новини Варна