IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
15:37 | 13 януари 2015
Обновен: 10:34 | 7 септември 2024

НАП: Издаването на Персонален код е безплатно

Над 150 000 физически лица вече са се снабдили с него

По материала работи: Златина Добрева
НАП: Издаването на Персонален код е безплатно

Издаването на Персонален идентификационен код (ПИК) е напълно безплатно и се издава от Националната агенция за приходите (НАП) по местоживеене.
Над 150 000 физически лица вече са се снабдили с този код и могат да спестят пет на сто от дължимия данък, ако изпратят онлайн формуляра си до 31 март, съобщават от НАП.
Данъчната кампания стартира още на 5 януари и ще продължи до 30 април, през което време данъкоплатците могат да подават данъчни декларации по интернет или на хартия.
От тази година гражданите могат да подадат подоходна декларация по електронен път без електронен подпис, а с ПИК.
Освен деклариране на доходи онлайн, приходната агенция предлага и възможност за плащане на всички видове задължения по интернет, както и още над 30 е-услуги. Това пести на бизнеса и гражданите над 300 милиона лева годишно, изчислили са данъчните.
Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци са публикувани на сайта на НАП, налични са и в териториалните поделения на агенцията. Формулярите, които ще се подават през 2015 г., са напълно нови и в значително намален обем, припомнят данъчните.

Коментари

Новини Варна