IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
08:29 | 17 декември 2014
Обновен: 01:48 | 24 август 2024

Експерт: Подценяваме туристите от категорията „55+“

Програма за привличането им има в Испания. Там първи я въведоха и даде добри резултати, каза Димитър Дичев

По материала работи: Златина Добрева
Експерт: Подценяваме туристите от категорията „55+“

У нас малко се подценяват туристите от категорията „55+“. Това каза пред вестник „Черно море“ председателят на сдружение „Култура и туризъм на Североизточна България” Димитър Дичев.
Той бе помолен да коментира решението на комисията по европейските въпроси и международното сътрудничество към Общинския съвет във Варна. На него местните парламентаристи решиха да се привличат допълнително туристи от категория „55+“ извън активния сезон. Туристите ще идват в края на април, в началото на май и през октомври.
Те ще са граждани на Гърция, Албания и евентуално Италия. Гостите ще идват по програма, в която ЕС осигурява част от парите.
Трябва да направя уговорката, че не съм запознат с идеята на Общинския съвет. Програма за привличане на туристи  от категорията “55+” съществува в Испания. Там първи я въведоха и даде добри резултати, каза Дичев.
Според него, ако това стане практика и у нас, ще се даде възможност на повече хора от третата възраст да имат достъп до почивка. Обикновено базите за тези туристи не са от най-скъпите, обясни експертът. Той смята, че страната ни разполага с условия да посрещне подобни гости.
Не мога да кажа, че гостите от третата възраст са по-богати от останалите. В масовата си част обаче биха се интересували повече от културните забележителности на Варна и околностите, отколкото по-младите туристи, каза Димитър Дичев.
Решението, което бе прието по време на комисията по европейските въпроси, предвижда Варна да стане отново атрактивна дестинация за групови посещения с културното, историческото и фолклорното си наследство, минералната вода, виното, билките, меда, природните ресурси, балнео- и медицинските процедури.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна