IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
20:12 | 8 декември 2014
Обновен: 23:44 | 23 август 2024

Русия отсвири Брюксел за ”Южен поток”

Тръбата може да тръгне по трасето на „Набуко“

По материала работи: Борис Проданов
Русия отсвири Брюксел за ”Южен поток”

Руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че Русия няма да участва в насрочената за вторник среща в Брюксел, посветена на "Южен поток".


В края на миналата седмица бе съобщено, че заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийните въпроси Марош Шефчович е насрочил за 9 декември неформална среща в Брюксел, предаде ТАСС, цитирана от БТА.


На срещата се очаква да бъдат министрите на енергетиката на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния. Те ще обсъдят ситуацията около отказа на Русия от проекта "Южен поток".


"Южен поток" да тръгне по трасето на газопровода „Набуко“ предложи на свой ред Георги Първанов, президент на Р България 2002-2012) и председател на ПП АБВ. На пресконференция след заседание на Изпълнителния съвет на партията той коментира, че подобен вариант би удовлетворил очакванията на всички партньори по маршрута на енергийния проект.


Идеята ще бъде предложена на вниманието на българската делегация, която ще участва на съвещанието в Брюксел с участието на енергийния министър и представители на държавите по пътя на „Южен поток“.

Коментари

Новини Варна