IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
15:55 | 6 ноември 2014
Обновен: 14:55 | 25 август 2024

БНБ взе лиценза на КТБ

Централната банка е поискала от съответния съд да открие производство по несъстоятелност

По материала работи: Златина Добрева
БНБ взе лиценза на КТБ

Управителният съвет на БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на Корпоративна търговска банка, съобщиха от централната банка.
БНБ е поискала от съответния съд да открие производство по несъстоятелност, като надзорът започва и подготвителни действия за назначаването на синдик в институцията. Докато това стане обаче, квесторите Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев ще продължат да упражняват правомощията си, заявяват от централната банка.
Фондът за гарантиране на влоговете в банките да бъде уведомен за подаденото искане за откриване на производство по несъстоятелност, с цел извършване на подготвителни действия за назначаване на синдик“, информират още от БНБ.
Българската народна банка е установила отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ в размер на минус 3 745 313 000 лв., както и че банката не отговаря на капиталовите изисквания.
При това положение съгласно Закона за кредитните институции БНБ задължително отнема издадения лиценз поради неплатежоспособност.
БНБ разкрива повече информация относно постъпилите уведомления за цесии на вземания, сключени между клиенти на банката, както и за прихващания на задължения с вземания, придобити по договори за цесия.
По данните към 31 октомври прехвърлените вземания по договори за цесия са на обща стойност 1,184 млрд. лв., прихващанията - на стойност 779,055 млн. лв.
Припомняме, че КТБ бе поставена под специален надзор на 20 юни, управлението ѝ бе прехвърлено на квестори, а трезорът бе подложен на одит.

Какво следва?
След като централната банка поиска обявяване на банката в несъстоятелност от съда след отнемането на лиценза и уведоми ФГВБ за това, БНБ изпраща на фонда и копие от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици на банка. Фондът трябва да избере и назначи от списъка на синдиците двама.
Ако искането на БНБ е коректно, съдът образува дело в деня на получаването му, като насрочва заседание не по-късно от 15 дни от образуването на делото. Заседанието, в което се разглежда искането за обявяване в несъстоятелност, е закрито. В него участват БНБ, фондът и банката, която се представлява от квесторите или от упълномощени от тях лица.
Решение на съда трябва да има в 7-дневен срок след заседанието, то влиза в сила незабавно.
С решението си съдът обявява неплатежоспособността на банката и определя началната й дата (подадена от БНБ). След това се открива производство по несъстоятелност за банката.
Синдиците поемат управлението на банката в несъстоятелност, а контролът над дейността им се осъществява от фонда. Само синдиците пък имат право да управляват и да се разпореждат с всичко, включено в несъстоятелността.
По сега действащия Закон за гарантиране на влоговете в банките изплащането на гарантираните влогове (до 196 000 лв. на всички физически и юридически лица) започва най-късно до 20 работни дни от отнемането на лиценза на банката. Този срок може да бъде удължен с още десет работни дни при изключителни обстоятелства. За краен срок на изплащане се прилага общият 5-годишен давностен срок.
От данните на одита става ясно, че сумата на гарантираните депозити е около 3,6 млрд. лв. в КТБ и около 55 млн. лв. в дъщерната банка ТБ "Виктория".
По-рано БНБ отмени решение за увеличаване на капитала на Корпоративна търговска банка с 35 млн. лева, направено през март.
Разрешението е дадено от подуправителя на БНБ Цветан Гунев, като се оказва, че на практика той е разрешил на банката да финансира сама себе си.
Това е станало чрез средства, привлечени по силата на договор за предоставяне на заем под формата на подчинен срочен дълг между банката и Технологичен център – Институт по метрология, посочва dnes.bg.

Коментари

Новини Варна