IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Пътна обстановка
11:00 | 24 август 2024
Обновен: 16:04 | 12 септември 2024

Интензивен е трафикът по границите

Временно е затворен за МПС проходът „Шипка“

По материала работи: Слав Велев
Интензивен е трафикът по границите

Временно e затворен проходът „Шипка“

Интензивен е трафикът на някои гранични контролно-пропускателни пунктове с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" на сайта си. Информацията за трафика е актуална към към 06:00 ч. тази сутрин.

На границата с Румъния трафикът е интензивен на ГКПП "Видин", ГКПП "Русе" и ГКПП "Кардам" на изход за товарни автомобили. Поради основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба.

Освен ГКПП "Русе", шофьорите в региона могат да се насочат и към пунктовете "Силистра", "Кардам", "Дуранкулак", "Кайнарджа" и „Крушари“. Последните два са с работно време от 8:00 до 20:00 ч. всеки ден, през тях не се пропускат товарни автомобили.

На границата с Гърция трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" и на "Маказа" на вход за леки автомобили. Във връзка със значително увеличените преминавания през граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" на големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГДГП препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване.

Пътуващите туристи към курорти в района на Солун, Кавала и Халкидическия полуостров могат да преминат през ГКПП "Илинден" като алтернатива на "Кулата". Туристи, пътуващи към курорти в района на Ксанти, Комотини и о. Тасос, могат да използват граничния пункт "Златоград" като алтернатива на "Маказа". За курорти в района на гр. Александруполис се препоръчва да се преминава през ГКПП "Капитан Петко войвода". През граничните пунктове "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" е разрешено преминаването само на леки коли и микробуси.

Трафикът е интензивен на ГКПП "Калотина" на границата със Сърбия, на изход за леки автомобили.

Трафикът е интензивен и на ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово" на границата с Турция, на вход за леки автомобили.

На границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

 

От 9 до 15 часа днес, 24 август, за честванията на 147-та годишнина от Шипченската епопея се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка – Казанлък през прохода „Шипка“. Това съобщават от Агенция пътна инфраструктура.

Трафикът ще се пренасочва по път II-55 през Прохода на Републиката:

· за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Проход на Републиката – Гурково;

· за пътуващите от Южна към Северна България за Велико Търново и Русе през Гурково - Проход на Републиката - Дебелец.

Локалният трафик и идващите от Велико Търново и Севлиево превозни средства ще бъдат пренасочвани по път III-552 по маршрута: Габрово – Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.

През прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно, като следват стриктно поставената пътна сигнализация и ограничението на скоростта, да спазват дистанция, да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.​

Коментари

Новини Варна