Варна 19°
fallback
Пътна обстановка
12:30 | 12 август 2024
Обновен: 08:22 | 19 септември 2024

Агресивен водач лети с "Мерцедес" на Народното събрание и избутва коли от пътя

Случката се разиграва на влизане в Бургас откъм Созопол привечер

По материала работи: Слав Велев

Снимка: ЕЦТП

В неделя, 11 август 2024 година, екип на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) стана неволен участник в опасна ситуация, предизвикана от водач на служебен автомобил на Народното събрание (НС), съобщават от неправителствената организация.

Случката се развива на влизане в Бургас откъм Созопол привечер, когато въпросният водач на автомобил с рег.№ СА8812КВ при интензивен трафик засича умишлено други участници в движението и опитва да избута някои от тях от пътя. Агресивното му поведение не се изчерпва само с това, а е "надградено" с нецензурни реплики и закани, както и с парадиране с това, че зад предното стъкло разполага с лампа за специален режим на движение.

Членовете на ЕЦТП подават веднага сигнал към ОД на МВР-Бургас, но не следва никаква реакция.

Важно е да акцентираме върху някои важни подробности:

1. В момента, в който се оказахме в гореописаната ситуация заедно с много други автомобили, въпросният водач не возеше народен представител;

2. Въпросният водач не е подавал светлинен и звуков сигнал едновременно, каквото е изискването по закон (Чл.91 от ЗДвП), когато това е необходимо, също описано във въпросния член от ЗДвП. Единствено от лампата, поставена на предното табло, се виждаше някакъв сигнал;

3. Въпросният автомобил бе със затъмнени предни странични стъкла, което е забранено също от ЗДвП - в Член 105, като не се допускат изключения за никакви автомобили, включително на държавни институции.

Вече споделихме за станалото и се оказа, че въпросният автомобил с рег.№ СА8812КВ е бил виждан и друг път да нарушава правила и да демонстрира опасно поведение.

Затова сме длъжни да зададем публично някои основателни въпроси:

1. Толерира ли председателят на НС подобно поведение от свои подчинени?

2. Защо посоченият автомобил с рег.№ СА8812КВ нарушава закона и се движи със затъмнени предни странични стъкла?

3. Санкциониран ли е досега водачът на въпросния автомобил за хулиганско поведение на пътя?

4. Защо МВР не реагира на подадения от ЕЦТП сигнал за опасното му поведение в неделя, 11 август 2024 година?

5. Означават ли нещо правилата за движение по пътищата и пътната безопасност за водачите от НС, както и за народните представители, които би следвало да дават добрия пример, и които са длъжни да творят закони в името на обществото? Или дори самите те отказват да спазват въпросните закони, докато на пътя всекидневно гинат и страдат хора, някои от тях блъскани от служещи на властта?

Автор на статията:
Слав Велев
ЕЦТП Агресивен водач автомобил от Народното събрание автомобил Народното събрание автомобил Народното събрание Народно събраниe kola кола НС НС пътна обстановка крими Европейския център за транспортни политики полиция Бургас Созопол
0 коментара
fallback
fallback