IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Енерго
16:15 | 3 октомври 2024
Обновен: 18:27 | 3 октомври 2024

Варненското енерго предлага партньорство на клиентите си за съхранение на електроенергия с батерии

Грантът е предвиден за батерии с/над 10MW (AC мощност) и 20MWh (капацитет) за съхранение на енергия от ВЕИ

По материала работи: Слав Велев
Варненското енерго предлага партньорство на клиентите си за съхранение на електроенергия с батерии

Снимка: ЕНЕРГО-ПРО

Варненското енерго предлага активно партньорство на своите клиенти по стартиралата процедура по програма “RESTORE” за проекти за батерии. Програмата осигурява финансиране до 50% от разходите за батерии, като грантът не може да надвишава 371 607 лв. без ДДС за 1 MWh от енергийния капацитет. Отпуснатите по Националния план за възстановяване и устойчивост средства са в размер на близо 1.2 млрд. лева. Грантът е предвиден за батерии с/над 10MW (AC мощност) и 20MWh (капацитет) за съхранение на енергия от ВЕИ.

Кандидатите по програма “RESTORE” е необходимо да представят следните документи:

Валидно становище, предварителен или окончателен договор за присъединяване с ЕСО

Идеен/технически проект

Банкова гаранция за 3% от гранта.

За финансиране по процедурата се предвижда да бъдат допуснати разходи, които са възникнали след датата на публикуване за обществено обсъждане на процедурата – 25 юни 2024 година. Крайният срок за подаване на кандидатури е 21 ноември 2024 г. Задължително условие е кандидатът да е търговец по смисъла на Търговския закон и да е регистриран по реда на Търговския регистър и регистъра на ЮЛНС или еквивалентно лице, регистрирано в държава членка на Европейското икономическо пространство. Няма да бъдат приемани кандидатури от фирми, в производство по или обявени в несъстоятелност, както и такива в процедура по ликвидация. Инвестициите по процедурата трябва да са изпълнени и въведени в експлоатация до месец март 2026 година.

ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги активно подкрепя програма „RESTORE” като част от своята политика за енергийна ефективност. Компанията е лицензиран консултант по енергийна ефективност за извършване на енергийни обследвания на промишлени системи и сгради и реализира проекти за постигане на реална оптимизация на енергийните разходи при индустриални и търговски потребители. Чрез своите собствени експерти и в партньорство с утвърдени доставчици и производители търговското дружество предлага на клиентите си системи за енергиен мониторинг и управление на консумацията на електроенергия, както и различни специализирани услуги и консултации. ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги е надежден партньор при изграждането и поддръжката на енергийно ефективни системи, в това число за съхранение на електроенергия.

Коментари

Новини Варна