IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Други
06:15 | 15 януари 2014
Обновен: 20:21 | 5 октомври 2024

ЕК проверява за нарушения при търга за "Южен поток" у нас

ЕК проверява за нарушения при търга за "Южен поток" у нас

По материала работи: Златина Добрева
„Южен поток“ ще стартира през юни

Европейската комисия проверява дали България е допуснала нарушения на европейското законодателство с обявения в края на миналата година търг за изграждане на "Южен поток". Това заяви говорител на Еврокомисията по повод кратките срокове за участие в процедурата, която съвпадна с коледните и новогодишни празници, предаде БНР.
„В Еврокомисията знаят, че има тревоги около обществените поръчки за изграждане на българския участък от "Южен поток", каза Шантал Хюз – говорител на ЕК по въпросите на вътрешния пазар. „Нашите експерти разглеждат този въпрос. Все още е твърде рано да кажем какви правила трябва да се прилагат и дали някои от тях са били нарушени, но правим оценка на ситуацията и сме установили съответните контакти. Във всички случаи Европейската комисия отдава голямо значение на правилното прилагане на правилата за обществени поръчки в целия Европейски съюз“, посочи говорителят.
Шантал Хюз уточни, че доколкото знае, в случая става дума не за кандидатстване, а за изразяване на интерес към участие в тръжната процедура и че при подобни случаи се прилагат различни срокове за подаване на документи, като обичайният е минимум 10 дни. Според нея е важно да се изясни какви европейски норми действат, тъй като става дума за международно споразумение и за даване на изключителни права. Хюз обаче подчерта, че във всички случаи европейските норми трябва да се прилагат.
Междувременно от Европейската комисия съобщиха, че в петък комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще бъде в Москва, където официално ще информира руския енергиен министър, че двустранните споразумения със страните участнички в "Южен поток" трябва да бъдат предоговорени. След това двамата ще уточнят следващите стъпки в този процес.
Dnes.bg припомня, че кандидатите за участие в конкурса за строителството на българския участък от газопровода „Южен поток“ са 11. Предстои разглеждане на заявленията и предварителен избор на участниците, които ще продължат във втори етап.
Според условията спечелилите ще трябва да извършат работното проектиране, доставката на оборудването и материалите, както и строително-монтажните дейности. Спечелилият търга ще трябва да обучи персонала и да въведе газопровода в експлоатация.
Очаква се българският участък от газопровода да струва 3,5 млрд. евро. Правителството вече заяви, че няма да бъдат използвани пари от бюджета за реализацията на проекта. Средствата ще отпусне руската страна, а България ще ги възстанови за сметка на транзитните такси, които трябва да получава.

Коментари

Новини Варна