IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Други
14:01 | 22 януари 2014
Обновен: 17:40 | 27 юни 2024

Украйна е на ръба на гражданска война

Украйна е на ръба на гражданска война

По материала работи: Златина Добрева
Украйна е на ръба на гражданска война



Трима души са загинали в сблъсъците в Киев, съобщава АП, като се позовава на украински лекар. В центъра на украинската столица и във вторник през нощта имаше сблъсъци между протестиращи и милицията, съобщи ИТАР-ТАСС. Пред входа на стадиона на „Динамо” след няколкочасова пауза активисти започнаха да замерят силите на реда с бомбички, факли, самоделни запалителни устройства. Милицията отвръщаше с шумови и димни гранати.
По време на безредиците един от активистите на радикално настроените митингуващи е паднал от колонадата на стадиона „Динамо”, бил е откаран в болница, където обаче е починал. Това съобщават украински медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.
Когато бойците от специалните отряди „Беркут” се качили на колонадата, там били останали двама протестиращи. Единият от тях паднал на земята и получил тежки травми, съобщава ИТАР-ТАСС.
По данни на опозицията за последното денонощие в Киев почти 1500 души са потърсили медицинска помощ от щаба на протестиращите и мобилните екипи за медицинска помощ, които дежурят край барикадите, съобщи АФП.
Повечето са с травми на лицето, ръцете и краката. Почти всички пострадали отказват да отидат в държавните болници, за да не попаднат в полезрението на специалните служби. По официални данни в безредиците от неделя вечерта досега са пострадали стотина демонстранти и 163 милиционери. Задържани са били 50 души, уточнява БТА.
ЕС ще обмисли действия срещу Украйна след съобщенията, че най-малко трима демонстранти са загинали при насилието, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Ройтерс.
Барозу заяви, че ЕС е шокиран от смъртните случаи. Той осъди употребата на сила и призова всички страни незабавно да прекратят насилието.
"Ще продължим да следим внимателно ситуацията и ще обмислим евентуални действия на ЕС и последствия за отношенията ни с тази страна", каза Барозу, цитиран от БТА.
Президентът на Франция Франсоа Оланд изрази дълбоко безпокойство от ситуацията в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. "Президентът на Франция изразява дълбокото си безпокойство от сблъсъците в Украйна, белязани от все по-интензивно насилие. Той призовава украинското държавно ръководство да спазва поетите ангажименти в областта на демокрацията и правовата държава", заяви говорителката на правителството Нажат Вало-Белкасем.~

Коментари

Новини Варна