IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Други
07:09 | 28 януари 2014
Обновен: 10:38 | 4 октомври 2024

Опозицията в Украйна договори отмяна на сурови закони

Опозицията в Украйна договори отмяна на сурови закони

По материала работи: Златина Добрева
Опозицията в Украйна договори отмяна на сурови закони

Четиричасови преговори между президента на Украйна Виктор Янукович и лидери на опозицията доведоха до решение за отмяна на оспорвани закони.
Украинската опозиция успя да издейства отмяната на сурови закони срещу демонстранти, които доведоха до криза, разтърсваща страната.
Опозицията получи съгласието на властта да бъде приет закон за амнистия за задържаните демонстранти при сблъсъците с полицията.
Тази амнистия обаче ще влезе в сила, при условие че бъдат освободени всички обществени сгради и улиците, окупирани от демонстрантите, заяви министърът на правосъдието Олена Лукаш.
Резултатите от преговорите идват в навечерието на планирана за днес сесия на украинския парламент, който е възможно да обсъди оставка на правителството.
Украинският министър на външните работи Леонид Кожара прикани депутатите на днешната им сесия да гласуват законите, които ще позволят да се намери изход от ситуацията.
За днес е насрочена и срещата на високо равнище Русия - ЕС в Брюксел, която се очаква да премине под знака на събитията в Украйна.
Опозиционерът Арсений Яценюк отхвърли официално предложението на държавния глава да оглави правителството, съобщи в комюнике президентството, цитирано от Франс прес и БТА.
Лидерът на опозиционната партия "УДАР" Виталий Кличко (на снимката) даде да се разбере, че не вижда никаква възможност да влезе в състава на новото правителство. Вече му бе предложено да стане вицепремиер, но той отказа.
Щабът на националната съпротива обяви за днес мобилизация на Евромайдана и призова хората да бъдат в 12 часа на площада за да подкрепят промените, пише dir.bg.
"Това е нашият шанс да разрешим кризата по мирен път, да прекратим противопоставянето, да възстановим нашите граждански права и да подновим процеса на евроинтеграция", каза ръководителят на щаба на Националната съпротива Александър Турчинов, цитиран от БНР.

Коментари

Новини Варна