IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Други
09:46 | 28 февруари 2014
Обновен: 00:41 | 6 октомври 2024

Отварят архива на Бил Клинтън

Отварят архива на Бил Клинтън

По материала работи: Златина Добрева
Отварят архива на Бил Клинтън

Президентската библиотека на Бил Клинтън в град Литъл Рок, щата Арканзас, от днес предоставя възможността за достъп до поверителни документи, отнасящи се до периода на неговата служба като президент на САЩ - 1993-2001 г., съобщиха представители на библиотеката и на Националня архив на САЩ.
В продължение на две седмици ще бъдат представени 33 000 страници документи, включително стенограми на поверителни разговори между Клинтън и негови съветници. Първата част е от 4-5000 страници. Те ще бъдат достъпни в интернет.
В съответствие с американското законодателство, достъпът до поверителни документи, отнасящи се до дейността на администрацията на САЩ, е възможен не по-рано от 12 години след приключване на нейния мандат. Освен това има различни ограничения, в зависимост от степента на секретност на документитепишат ИТАР-ТАСС и БГНЕС.
Библиотеката и музей на Бил Клинтън съдържа огромен архив на 42-ия президент на САЩ. Според различни оценки, той включва 80 милиона страници документи, повече от 20 милиона съобщения, получени по електронна поща, 2 милиона снимки и десетки хиляди подаръци, получени от Клинтън през осемте години на поста. Експозицията на музея е представена в тематични секции, включващи вътрешната и външната политика на администрацията на Клинтън.

Коментари

Новини Варна