IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Други
06:55 | 7 март 2014
Обновен: 04:36 | 6 октомври 2024

Путин: Отношенията ни със САЩ не бива да пострадат заради Украйна

Путин: Отношенията ни със САЩ не бива да пострадат заради Украйна

По материала работи: Златина Добрева
Путин: Отношенията ни със САЩ не бива да пострадат заради Украйна

Руският президент Владимир Путин увери американския си колега Барак Обама, че отношенията между двете страни не трябва да пострадат заради разногласията по въпроса за Украйна, съобщиха от Кремъл. В телефонен разговор, по инициатива на американската страна, двамата президенти са обсъдили критичната ситуация в Украйна, информира  цитиран от ИТАР-ТАСС.
В хода на дискусията са били изразени различни оценки за причините за настоящата криза.
Путин е отбелязал, че правителството, което е дошло на власт в Киев в резултат на противоконституционен преврат, налага на източните, югоизточните райони и Крим абсолютно нелегитимни решения. Според него руската страна не може да пренебрегва исканата от нея помощ и действа в пълно съответствие с международното право, предава БГНЕС.
Путин също така е подчертал първостепенното значение на руско-американските отношения, за да се гарантира стабилност и сигурност в света:
"Тези отношения не трябва да бъдат жертвани заради отделни, макар и много важни, международни проблеми", цитира пресслужбата на Кремъл държавния глава.
САЩ от своя страна са заявили, че ситуацията в Украйна може да бъде нормализирана по дипломатически път, американският президент Барак Обама е уверил в това президента на Русия Владимир Путин.
Президентът Обама е заявил, че има начин за нормализиране на ситуацията по дипломатически път, удовлетворявайки интересите на Русия, Украйна и международната общност. Той е подчертал, че действията на Русия се явяват нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, което е заставило САЩ да предприемат в отговор някои стъпки в координация с партньорите от ЕС.
„Москва и Киев са длъжни да проведат директни преговори при посредничеството на международната общност. Освен това САЩ настояват руските войски да се върнат в своите бази", подчертал Обама.
Двамата лидери са се съгласили външните министри на двете страни Сергей Лавров и Джон Кери да продължат интензивните си контакти във връзка със ситуацията в Украйна.
Междувременно делегатите на срещата на върха на Европейския съюз, която се състоя в белгийската столица Брюксел одобриха предложението на Европейската комисия за предоставяне на пакет от помощи на Украйна в размер на 11 милиарда евро, предаде УНИАН, като цитира председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
„Радвам се, че предложеният пакет от помощи в размер на 11 милиарда евро за Украйна получи подкрепата на представителите на всички страни-членки на Европейския съюз", пише в съобщението, публикувано в страницата на Барозу в социалната мрежа „Туитър", предава агенция Фокус.
Повечето от мерките засягат периода до 2016 г., уточни по-рано тази седмица на пресконференция председателят на ЕК Жозе Барозу. Той посочи, че украинците трябва да определят сами бъдещето си.
Последните събития ни убедиха, че мирът не е гарантиран, добави Барозу. Председателят на ЕК призова за мирно решение на настоящата криза. Трябва да бъдат уважавани правата на всички украинци, подкрепяме разполагането на международни наблюдатели, заяви Барозу.
По неговите думи настоящата криза е предизвикателство за възможностите на ЕС за опазването на стабилността в региона. Оставаме готови за подписването на споразумение за асоцииране и търговско споразумение, добави Барозу, цитиран от Дарик.
От своя страна временните власти в Киев поискаха Интерпол да разпространи международна бюлетина за задържане на сваления украински президент Виктор Янукович. Те го обвиняват в "злоупотреба с власт и убийство", съобщи международната агенция, базирана в Лион, Франция.
Заявлението, получено в сряда, се проучва от службата по правни въпроси на международната полицейска организация, предава БГНЕС.
Тя трябва да определи неговата съвместимост със задачите и правилата на Интерпол, съобщи АФП.

Коментари

Новини Варна