IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Други
11:02 | 8 март 2014
Обновен: 04:44 | 6 октомври 2024

Съд обяви за незаконен референдума в Севастопол

Съд обяви за незаконен референдума в Севастопол

По материала работи: Златина Добрева
Съд обяви за незаконен референдума в Севастопол

Окръжният административен съд в Киев обяви извън закона стремежите на Севастопол да стане част от Русия чрез референдум, предаде руската агенция Росбалт.
Съдът спря решението на Севастополския градски съвет в подкрепа на общокримския референдум за статута на полуострова, насрочен за 16 март, съобщи пресслужбата на ведомството.
Украинската главна прокуратура съобщи, че всички действия с цел подготовка на референдум в Севастопол ще бъдат незаконни, информира агенция „Украински новини“.
Градският съвет на Севастопол постанови в четвъртък на 16 март да бъде произведен референдум за включване на града в състава на Руската федерация. Съветът включи в гласуването и два въпроса от референдума в Крим, също предвиден за 16 март.
Съответно избирателите в Севастопол ще трябва да отговорят на три въпроса. Първо - дали Севастопол да влезе в състава на Руската федерация, второ - дали Крим да се присъедини към Русия и трето - дали да бъде възстановено действието на кримската конституция от 1992 г. и дали Крим да остане част от Украйна, обобщи по-рано ИТАР-ТАСС.
Вчера стана ясно, че и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов е подписал указ за преустановяване на решението на парламента на Автономната област Крим за произвеждане на общокримски референдум.
На 6 март Върховният съвет на Крим взе принципно решение областта да се отдели от Украйна и да се присъедини към Русия.
За 16 март е насрочен референдум, на който жителите на автономната република трябва да отговорят на два въпроса - дали са за влизане на Крим в Руската федерация и дали да се възстанови действието на конституцията от 1992 г., според която Крим е част от Украйна.
Днес изпълняващият длъжността министър на външните работи на Украйна заяви, че страната му няма да предаде Крим и ще направи всичко по силите си за уреждане на кризата с автономната република по мирен път, съобщи Ройтерс.
"Крим е и ще бъде украинска територия и ние няма да дадем Крим на никого", увери министърът на пресконференция в Киев.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна