IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Други
05:03 | 1 април 2014
Обновен: 03:02 | 6 октомври 2024

Манюел Валс е новият премиер на Франция

Манюел Валс е новият премиер на Франция

По материала работи: Златина Добрева
Манюел Валс е новият премиер на Франция

Френският президент Франсоа Оланд назначи за нов министър-председател досегашния министър на вътрешните работи Манюел Валс, предадоха световните агенции.
В кратко изявление, записано предварително и излъчено по телевизията, Оланд каза, че Валс ще оглави "боеспособно правителство със стегнати редици". Ден след поражението на управляващата Социалистическа партия на местните избори президентът каза, че е време да бъде поставено начало на нов етап. Той призна, че е лично наказан от избирателите на местните избори, възприети като референдум за неговото управление.
"Поверих на Манюел Валс задачата да оглави правителството на Франция", каза президентът. "Чух вашето послание, то е ясно. Недостатъчна промяна и твърде голямо бавене. Недостатъчно работни места и твърде голяма безработица. Недостатъчна социална справедливост и твърде много данъци. Това послание е отправено лично към мен. Трябва да му дам отговор", каза президентът.
Той обеща по-малоброен управляващ екип и намаляване на данъците до 2017 г. Новото правителство ще изпълнява т.нар. "пакт за отговорност", ще намали разходите на работодателите и ще стимулира заетостта. Президентът каза, че Франция ще трябва да убеди партньорите си от Европейския съюз да вземат под внимание усилията й да стимулира икономиката, когато определят нейните ангажименти към Брюксел, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.
51-годишният Валс, имигрант от Каталония, е социалистът с  най-висок рейтинг в социологическите анкети във Франция. Смятан е за представител на нейното дясно крило и се радва на популярност и сред десницата, посочва АП.

Коментари

Новини Варна