IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Други
06:22 | 2 април 2014
Обновен: 03:10 | 6 октомври 2024

НАТО "скъса" с Русия

НАТО "скъса" с Русия

По материала работи: Златина Добрева
НАТО "скъса" с Русия

НАТО обяви, че преустановява "всякакво практическо цивилно и военно сътрудничество" с Русия заради руската окупация и анексиране на Крим, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.
Решението е взето на започналата вчера двудневна среща на външните министри на НАТО в Брюксел. Те призовават в изявление Русия "да предприеме незабавни мерки за връщане към съблюдаването на международното право".
Министрите решиха да извършат преоценка на отношенията с Руската федерация през юни.
Алиансът обаче ще продължи "провеждането на заседанията на Съвета НАТО-Русия на равнище постоянни представители и по-високо равнище" с цел запазване на възможността за диалог с Русия.
"Целта ни - в евроатлантическия регион да се създаде единна зона на мир, свобода и сигурност - остава неизменна, но бе подложена на сериозно изпитание във връзка с действията на Русия", се подчертава в декларацията на външните министри.
Северноатлантическият съвет заявява, че "през последните 20 години НАТО последователно е работила по укрепването на доверието и развитието на сътрудничеството с Русия".
Сегашните действия на Русия "подкопават принципите на Учредителния акт НАТО-Русия, международните норми, както и доверието между НАТО и Русия", заявяват външните министри на алианса.
На пресконференция в края на първия ден от срещата генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен не уточни кои програми за сътрудничество ще бъдат засегнати, но подчерта, че в тях не влизат тези за Афганистан или борбата срещу наркотрафика, предаде Франс прес.
"Мисля, че проектите за сътрудничество, свързани с Афганистан, за транзита на товарите за силите на НАТО в Афганистан или подготовката на техници за обслужване на хеликоптерите (съветско и руско производство) трябва да продължат, защото имаме общ интерес да осигурим успеха на нашата мисия в Афганистан", посочи Расмусен.
Министрите потвърдиха, че не признават влизането на Крим в състава на Руската федерация, нито законността на референдума в Крим и отново изразиха подкрепата си за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Те приветстваха изпращането на наблюдателска мисия на ОССЕ в Украйна.
НАТО и Украйна обявиха в съвместно изявление след среща на министрите им в Брюксел, че ще активизират сътрудничеството и ще насърчат реформите в областта на отбраната в Украйна чрез тренировъчни и други програми.
Освен това 28-те външни министри на алианса решиха "да се вземат мерки за демонстриране на солидарност и усилване на възможностите на всички страни от НАТО по оперативното реагиране на заплахи за сигурността на страните от алианса". В частност става дума за засилване на военното планиране по гарантирането на сигурността на страните от Източна Европа, на първо място най-обезпокоените за собствената си сигурност балтийски страни, и засилването на военното присъствие на НАТО на територията им.
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви на срещата, че алиансът в момента не разглежда въпроса за членство на Украйна в НАТО и иска от Русия да вземе незабавни мерки по деескалиране на напрежението около Украйна.
Според дипломатически източници от европейски делегации в НАТО, алиансът понастоящем не разглежда възможността да изпраща свои въоръжени сили на територията на Украйна в обозримо бъдеще, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА и dnes.bg.

Коментари

Новини Варна