IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Други
12:31 | 5 април 2014
Обновен: 01:34 | 6 октомври 2024

Украйна отказа да купува руски газ за $500 за 1000 куб. м

Украйна отказа да купува руски газ за $500 за 1000 куб. м

По материала работи: Златина Добрева
Украйна отказа да купува руски газ за $500 за 1000 куб. м

Украйна "не приема" новата цена за руския газ, която иска да й наложи Москва - близо 500 долара за 1000 куб. метра. Това заяви днес украинският премиер Арсений Яценюк, предаде Франс прес.
След като Русия обяви, че вдига цената на газа за Украйна с 80 на сто, министър-председателят заяви пред кабинета, че "политическият натиск е неприемлив. И не приемаме цената от 500 долара".
"Русия не успя да завладее Украйна с въоръжена агресия. Сега планира да завладее Украйна с газова и икономическа агресия", добави премиерът. Той призова правителството да се готви "Русия да ограничи или да спре газовите доставки" за Украйна.
Във връзка с разногласията за цената на газа, ако страните не се договорят, Киев ще сезира арбитражен съд, както предвижда договорът за руските газови доставки, съобщи министърът на енергетиката Юрий Продан.
Тази седмица Москва анулира две отстъпки в цената на газа за Украйна, от който Киев е твърде зависим.
За три денонощия цената му нарасна от 268 на 485 долара за 1000 куб. метра и се нареди сред най-високите в Европа, напомня АФП.
"Украйна е готова да купува и занапред природния газ на цената, действала от началото на годината - 268 долара. Това е приемлива и балансирана пазарна цена", каза премиерът на страната, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Вдигането на цената от 1 април "означава удар по химическите предприятия, металургичните предприятия и по хората" в Украйна, предупреди той.
В момента за Украйна е изгодно да купува европейски газ, тъй като горивото "ще бъде със 100-150 долара по-евтино от руското", заяви пред министрите си Яценюк. Той добави, че е изпратил запитвания до европейски и американски партньори на Киев и по различни данни Украйна "от технологическо гледище може да получава близо 20 милиарда куб. метра" природен газ по реверсни маршрути от страни-членки на ЕС.
Премиерът припомни сключения по-рано от Киев с европейски партньори меморандум за модернизация на украинската газотранспортна система. В тази връзка Украйна обмисля "съвместна модернизация и експлоатация" на системата с европейски страни и с участието на американски инвеститори, каза той.
Яценюк информира, че на 8 април министър Продан ще замине за Брюксел заедно с шефа на украинския "Нафтогаз" Андрий Коболев, където двамата ще обсъждат енергийни въпроси. Премиерът го помоли да се завърне с "конкретни неща - решение за реверс, за диверсифициране на доставките и за модернизация и съвместна експлоатация на газотранспортната система".
Украинският премиер заяви, че Киев е готов да осъществи "всички разплащания за предишните газови доставки" и чака отговор от Русия, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна