IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Други
13:27 | 14 април 2014
Обновен: 06:36 | 6 октомври 2024

Сепаратистите в Източна Украйна разширяват действията си

Сепаратистите в Източна Украйна разширяват действията си

По материала работи: Златина Добрева
Сепаратистите в Източна Украйна разширяват действията си



Срокът, даден от украинските власти на проруските сепаратисти в град Славянск да сложат оръжие и да прекратят окупацията на правителствени сгради, изтече без признаци бунтовниците да се подчинят, съобщи кореспондент на Ройтерс в понеделник. Същото се отнася и за останалите градове, в които проруски активисти действат по идентичен сценарий в последните дни. В понеделник периметърът на тези действия дори бе разширен с още един град в Донецка област, където бе превзета сградата на милицията, а милиционерите били заплашени с разстрел, ако "не преминат на страната на народа".
Във връзка с акции на проруски активисти в Южна и Източна Украйна, окупирали административни сгради в редица градове, временният президент Олександър Турчинов започна мащабна антитерористична операция с участие на въоръжените сили. В неделя вътрешният министър Арсен Аваков съобщи за убити и ранени от двете страни при сблъсъци между сили на реда и "опълченци" в Славянск. Спецподразделението "Алфа" е попаднало на засада. Един от военните е загинал, а тежко ранени са още трима души. Киев постави ултиматум на протестиращите с искане до 9 ч. местно (и българско) време да се изтеглят от окупираните сгради в региона.
Според кореспондента на Ройтерс и след 9 часа местно време вчера сутринта (крайният срок на ултиматума) над градското управление на милицията (едната от двете превзети от сепаратистите сгради) в Славянск все така се вее руското знаме, а маскирани мъже продължавали да се събират зад барикадите, издигнати от чували с пясък пред зданието. Камион е докарал още автомобилни гуми за укрепване на барикадите.
Според Ройтерс в Славянск - град с 120 000 жители, където сепаратисти освен щаба на полицията държат и сградата на държавната служба за сигурност - се усеща напрежение във въздуха, въпреки че хората се опитват да вършат всекидневните си ангажименти. Пред централата на полицията има около 40 души, които са там в знак на солидарност с бунтовниците и се топлят край горящите във варели огньове.
Улиците, водещи към сградата на милицията, са препречени от двете страни с барикади, по-високи от човешки ръст, украсени с руски знамена и лозунги. Охраняват ги "народни опълченци", чиито патрули се придвижват и из град - пеш или с коли. Хора от проруското опълчение са преградили и подстъпите към самия град. Там също се издигат високи барикади, дежурят активисти. Демонстрантите не пускат коли да влизат или да излизат от града, човек може да напусне Славянск само с влак или пеш.
Същевременно в понеделник в друг град в Донецка област – Горловка, по същия начин около 200 проруски сепаратисти най-напред препречиха главната улица, после затвориха с жив щит пътя към сградата на градската милиция и накрая успяха да я завладеят, въпреки че пазителите на реда се опитали да се барикадират в нея. Според украинската агенция УНИАН, позоваваща се на местни медии, окупаторите заплашили служителите на реда с разстрел.
Те носели георгиевски лентички, много от тях били маскирани и въоръжени с павета, палки, метални щитове и коктейли "Молотов". След като разбили вратите и влезли в сградата, те опустошили първия етаж, чупейки катинарите на вратите и крещейки на барикадиралите се вътре милиционери да им предадат оръжията си.
"Ако милицията не премине на страната на народа, след два дни ще им устроим масов разстрел", са се заканили активистите. В интервю за руска телевизия мъж, представящ се за депутат от самообявилата се Донецка народна република, обяснил, че целта е да се издигне флагът на сепаратистката република и че хората възнамеряват да сменят градското ръководство и да назначат "свой кмет".

Коментари

Новини Варна