IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Други
11:35 | 1 май 2014
Обновен: 20:10 | 1 октомври 2024

МВФ дава 17 милиарда долара на Украйна

МВФ дава 17 милиарда долара на Украйна

По материала работи: Златина Добрева
МВФ дава 17 милиарда долара на Украйна

Първият транш за Киев е 3,2 милиарда долара
Съветът на директорите на МВФ одобри нова антикризисна програма за Украйна в размер на 17 милиарда долара, които ще бъдат отпуснати през следващите две години, съобщиха осведомителните агенции, предаде БТА.
Първият транш от около 3,2 милиарда долара Киев ще може да получи още в близките дни. Това ще позволи на украинското правителство да покрие непосредствените си задължения и да избегне опасността от дефолт. От този първи транш 2 милиарда ще отидат специално за укрепване на бюджета.
В бъдеще парите от помощта ще се отпускат след редовни оценки за изпълнение на програмата - първоначално веднъж на два месеца, а след това - на тримесечие.
Общо международната помощ за Киев трябва да достигне 27 милиарда долара за две години. Освен МВФ помощта се отпуска и от Световната банка, от международни организации и на двустранна основа - от правителства на отделни страни, включително САЩ и Европейския съюз.
Програмата за подпомагане на Украйна предвижда отпускане на достатъчно ресурси, за да може Киев да погаси "газовите си дългове" към Русия, които според фонда са около 2,2 милиарда долара, отбелязва ИТАР-ТАСС. Впоследствие парите би трябвало да осигурят своевременните плащания по договорите за купуване на газ от Русия при цена от 385 долара за хиляда кубически метра.
Одобренията днес от МВФ заем включва и 5 милиарда долара за рефинансиране на досегашния дълг на Киев към фонда, предаде ДПА.

Коментари

Новини Варна