Варна 11°
fallback
Други
09:15 | 3 май 2014
Обновен: 03:27 | 8 октомври 2024

Барак Обама подкрепи Киев за военната операция

Барак Обама подкрепи Киев за военната операция

По материала работи: Златина Добрева

 

Американският президент Барак Обама подкрепи Киев за военната операция срещу източната част на Украйна.

 

САЩ и Европа остават единни в подкрепата си за суверинитета на Украйна. Все още има време Москва да помогне за намиране на дипломатическо решение на кризата, стана ясно от съвместно изявление на двамата лидери.

 

Обама отбеляза и разрушителната роля на Русия в Източна Украйна, създавайки опасност за границите.

 

На брифинг в Белия дом след срещата си с германския канцлер Меркел Обама заяви, че за света е ясно, че тези, поддържани от Русия групи в източна Украйна, не са мирни протестиращи, а добре въоръжено опълчение, което получава важна подкрепа от Русия.

 

Президентът на САЩ не пропусна да отбележи, че въоръжените проруски милиции са добре въоръжени и отлично тренирани. Те са способни да стрелят и да свалят хиликоптери. „Общо погледнато едни протестиращи не са способни на тези действия", отбеляза Обама.

 

Обама е категоричен, че украинското правителство има правото да въдвори ред на своята територия, а Русия е длъжна да използва влиянието си над тези въоръжени формирования, за да се разоръжат и да престанат да провокират насилие.

 

В същото време и американският президент и канцлерът Меркел са на мнение, че ако ситуацията в Украйна не се регулира ще предложат нови санкции срещу Москва.

 

Ангела Меркел призова Москва да сътрудничи в решаването на кризата. „Путин трябва да играе роля ... и неговите аргументи трябва да се преценят", каза канцлерът на Германия.

 

Меркел и Обама предупредиха Кремъл, че ако Москва попречи на провеждането на вота от 25 май, то САЩ и ЕС са готови да въведат нови санкции.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback