IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Други
12:28 | 3 май 2014
Обновен: 20:30 | 1 октомври 2024

Луганск обяви война на Киев

Луганск обяви война на Киев

По материала работи: Златина Добрева
Луганск обяви война на Киев


На фона на трагедиите в Одеса и Славянск се повишава напрежението в Луганска област.

Избраният за „народен губернатор” Валерий Болотов обяви въвеждане на извънредно положение и пълна мобилизация в региона.
Това съобщават от щаба на така наречената армия на югоизтока.

Мобилизират се всички мъже, а в областта се въвежда комендантски час.
В обръщението на Болотов се нарежда във всеки град на областта да се сформират щабове, чиято работа да се координира от централния щаб на югоизточната армия.

Всички сътрудници на силовите структури, които не са жители на Луганска област, трябва да напуснат областната територия в срок до 18 часа тази вечер.

Нарежда се също така командирите на всички подразделения на милицията, силите за сигурност и украинската армия да се явят в щаба на югоизточната армия и да се закълнат във вярност към народа на Луганск и да минат под командването на местната армия.

В случай на неизпълнение на заповедта, те ще бъдат обявени за изменници и към тях ще се приложат военновременните закони.
В областта се спира дейността на всички партии и обществени организации, а „Десен сектор” и други подобни ултранационалисти се обявяват за незаконни.

По думите на Болотов, тези мерки се предприемат, тъй като „временната киевска хунта не иска по мирен път да се разрешат конфликтите”.

Според прессекретаря на щаба на югоизточната армия, ако властите не изпълнят този ултиматум, то армията ще премине към активна фаза на действията си.

В същото време в Киев обявиха, че възприемат случващото се в Луганск като обявяване на война от страна на терористите.

Междувременно украинската служба за сигурност официално обяви, че отговорни за сблъсъците в Одеса са бившите високопоставени чиновници от кабинета на Янукович - Арбузов и Клименко.
Според службата те се крият в съседна държава и оттам финансират безредиците.

Незаконните военни формирования в Одеса се координират от руски диверсионни групи, намиращи се на територията на Приднестровието.
Целта на случилото се в Одеса е мащабно дестабилизиране не само на югоизточния регион, но и на целия юг на Украйна, заявиха представителите на силите за сигурност.

Коментари

Новини Варна