IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Други
06:02 | 4 май 2014
Обновен: 20:21 | 1 октомври 2024

Поредна нощ на сблъсъци в Източна Украйна

Поредна нощ на сблъсъци в Източна Украйна

По материала работи: Златина Добрева
Поредна нощ на сблъсъци в Източна Украйна

Поредна нощ на нестабилност и безредици прекара Украйна. Активисти на Донецката народна република завзеха сградата на Отдела по борба с организираната престъпност в град Горловка, съобщи Дарик. По време на превземането никой не е пострадал, но по данни на очевидци са се чули изстрели.

Горловка e град с областно значение в Донецка област, Украйна. През територията на града преминава река Корсуна. Населението на града е 292 250 жители, предава агенция Фокус.

Междувременно стана ясно, че терористи са пленили двама активисти на движението „Граждански сектор" в украинския град Луганск. Алексей Бида и Анна Мокроусова се намират в превзетата от терористи сграда на службата за сигурност на Украйна.

„Ана Мокроусова си вдига телефона, но от проведения разговор ми стана ясно, че е в сградата и се намира в плен. Тя каза, че е у приятели, но гласът й трепереше и не можеше да говори. Дават и да говори по телефона или говорят вместо нея. От абсолютно неестествения разговор, който проведох с нея мога да кажа, че е в плен", заяви нейна приятелка.

Същевременно един човек е загинал по време на сблъсъците в украинския град Луганск. „Един човек бе тежко ранен в стомаха и по-късно почина. Още двама души са леко ранени", съобщи представителят на пресслужбата на „Обединената армия Югоизток" Александър Маркитян.

Според него протестиращите се отправили да щурмуват сграда на военните, след като се появила информация, че към нея се приближават два автобуса с националисти или военни от други градове. По протестиращите е бил открит огън.

В събота беше съобщено, че протестиращите в Луганск са се опитали да поемат контрола върху сградата на Военния комисариат и едно от поделенията. Според луганското управление на МВР са били ранени двама войници - един на срочна служба и войник от вътрешните войски. В същото време министърът на националната сигурност и отбраната Андрей Парубий заяви по украинския "Пети канал", че Националната гвардия е успяла да задържи тази сграда в Луганск, предава БГНЕС.

Както съобщава "Восточный вариант", войниците са били изведени от сградата на Военния комисариат в Луганск, а оръжието е поставено под отговорността на бойци от "Беркут", които участвали в щурмуването на сградата на страната на федералистите. Къде са сега войниците, колко са те и дали сред тях има ранени, не става ясно.

Коментари

Новини Варна