IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Други
10:57 | 5 май 2014
Обновен: 13:22 | 2 октомври 2024

Ожесточени сражения в Славянск, има убити

Ожесточени сражения в Славянск, има убити

По материала работи: Борис Проданов
Ожесточени сражения в Славянск, има убити

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков съобщи, че в Славянск се водят ожесточени сражения, като има загинали. Той обаче не уточни от коя страна са жертвите.
Аваков, който e в източния украински град заедно с командващия Националната гвардия на Украйна Степан Полторак, направи изявление за медиите на около 6 километра от зоната на сраженията, които са започнали около 11 ч. българско време, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".
Вътрешният министър не уточни коя страна в битката е дала жертви, но каза, че противникът изплозва тежка артилерия. Арсен Аваков също така твърди, че сред нападателите срещу украинските военни имало чеченци.
Според кореспондент на Би Би Си, най-малко осем украински военни са ранени.
Боят се води недалече от блокпоста на изхода от Славянск в посока към град Изюм. Според украинските силови органи, ходът на операцията бил променен, защото противникът ги нападнал в тила.
Украинските военни вече са взели под свой контрол местната телевизионна кула, след което е възстановено излъчването на украинските канали.
Славянск се намира в Донецка област, а населението му наброява 120-140 хиляди души. Той се превърна в епицентър на движението в подкрепа на федерализацията на Украйна и сцена на насилие и отвличания.
Междувременно Европейската комисия съобщи, че ще приеме следващата сряда в Брюксел правителството на Украйна, водено от премиера Арсений Яценюк. В съобщението се отбелязва, че ЕК е решена да подпомогне Украйна, както и да се увери, че страната разполага с цялата необходима помощ в краткосрочен и дългосрочен план, за да предприеме необходимите политически и икономически реформи.
Основна тема на срещата ще бъдат реформите, насочени към превръщането на Украйна в демократична, независима и просперираща държава.

Коментари

Новини Варна