IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Други
09:03 | 17 юли 2014
Обновен: 13:56 | 2 октомври 2024

Мартин Шулц призовава за повече жени комисари

Мартин Шулц призовава за повече жени комисари

По материала работи: manager
Мартин Шулц призовава за повече жени комисари

В новата Европейската комисия трябва да има достатъчно жени, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц пред държавните ръководители на страните от ЕС, които се срещнаха на 16 юли, за да обсъдят кандидатите за водещи позиции в европейските институции. Г-н Шулц каза, че депутатите не биха могли да одобрят състав на Комисията, в който жените не са адекватно представени: „Парламентът няма да приеме един мъжки клуб“, съобщават от пресцентъра на ЕП.

Председателят на Парламента подчерта значението на избора на Жан-Клод Юнкер за председател на Комисията на 15 юли, като заяви, че сега бившият премиер на Люксембург е в по-силна позиция да се заеме със сериозните предизвикателства пред Европа.

Едно от тези предизвикателства по думите на г-н Шулц е възстановяването на доверието на хората. „Ние ще слушаме хората, ще приемаме сериозно техните тревоги и ще работим за подобряване на живота им“, каза той. „Точно това е смисълът на политиката: да правим живота на хората по-добър“. Според него борбата с младежката безработица трябва да бъде главен приоритет на ЕС.

В речта си г-н Шулц засегна темата за договора за свободна търговия със САЩ, като заяви, че Парламентът ще следи внимателно преговорния процес и ще настоява за прозрачност: „Преговори зад закрити врати няма да вдъхнат доверие нито на хората, нито на депутатите“.

Председателят на Парламента призова за мерки срещу избягването на данъци: „Всяка година губим милиарди! Това са пари, от които се нуждаят децата и възрастните хора, пари за инвестиции в инфраструктура и изследвания, в училища и болници. Правилата трябва да са едни и същи за мултинационалните компании и за семействата и малките фирми, които плащат честно данъците си“.

 

Коментари

Новини Варна