Варна 17°
fallback
Други
08:10 | 11 юли 2014
Обновен: 07:28 | 6 октомври 2024

ЕК предлага финансиране по инициативата „Свързани общности“

ЕК предлага финансиране по инициативата „Свързани общности“

По материала работи: manager

Европейската комисия отправи призив към местните, регионалните и националните ръководители да се възползват от новите възможности за финансиране и подкрепа на широколентовите технологии от страна на ЕС. Вчера на информационният портал на общността бе публикувна информация за инициативата „Свързани общности“ — една организационна рамка, обхващаща редица системи, чрез които на големите и малките селища, местните партньорства и операторите за широколентов достъп се осигуряват консултациите, от които те се нуждаят, за да получат достъп до финансиране и да разработят подходящи бизнес модели за внедряването на високоскоростни широколентови комуникации в своята общност.

Всички ръководители, работещи на местно, регионално и национално равнище, се приканват да представят на Европейската комисия своите идеи и планове за проекти за внедряване на широколентови технологии. Заявленията трябва да бъдат получени преди 15 октомври 2014 г., а най-добрите идеи ще получат „знак за качество“ и достъп до по-сериозна подкрепа. Видовете подкрепа включват:

Индивидуални отговори: първоначална оценка на местен план за широколентов достъп до интернет, с цел да се определи каква подкрепа може да бъде предложена.

Техническа помощ от Световната банка: Световната банка си сътрудничи с експерти от Европейската комисия, които ще подпомагат разработването на бизнес модели и ще съветват кандидатите, как проектът им да достигне необходимия мащаб, за да се квалифицира за частно или публично финансиране.

Европейската инвестиционна банка, като част от Механизма за свързване на Европа Комисията, предоставя първоначален капитал на ЕИБ, чрез който да се осигури подходящо финансиране на проекти на широколентовата инфраструктура, подкрепено от кредитния рейтинг ААА на банката.

От Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) са предвидени 453 млрд. евро от бюджета на ЕС, които са на разположение на всички региони за периода до 2020 г. За първи път достъпът до ИКТ, тяхното качество и използване (включително инвестициите в широколентови технологии) са сред основните приоритети при разпределянето на тези безвъзмездни средства.

Европейската комисия е изработила и специални правила за подпомагане на предоставянето на държавна помощ за широколентови технологии по начин, който не вреди на конкуренцията. През последните години се наблюдава значително увеличение на размера на държавната помощ, предлаган от държавите членки. Вече е на разположение наръчник, който ще помогне на кандидатите да заявят законосъобразна държавна помощ.

Целите на Програмата в областта на цифровите технологии са: до 2020 г. 100 % от домакинствата в ЕС да имат широколентов достъп със скорост 30 мегабита в секунда и 50 % от домакинствата да имат абонамент за достъп със скорост 100 мегабита в секунда или повече.

Инвестициите в широколентови мрежи изостават и актуалните данни показват, че 64 % от домакинствата в ЕС разполагат с достъп със скорост 30 мегабита в секунда, а едва 3 % имат достъп със скорост 100 мегабита в секунда.Развитието на високоскоростни широколентови мрежи е бавно, по-специално в полуградските и селските райони, както и в икономически необлагодетелстваните райони. Само 18 % от домакинствата в селските райони в Европа имат достъп до високоскоростен широколентов интернет.

Маня Петрова

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback