IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Други
05:47 | 5 юни 2014
Обновен: 14:28 | 2 октомври 2024

Арестуваха кмета на Венеция за корупция

Арестуваха кмета на Венеция за корупция

По материала работи: Златина Добрева
Арестуваха кмета на Венеция за корупция

Кметът на Венеция Джорджо Орсони и още 34 души бяха задържани по подозрения за корупция, свързана с проекта "Мойсей" за изграждане на подводните плаващи бариери, които трябва да предпазват Града на каналите от наводнения, предадоха АП и БТА.
Кметът на Венеция Джорджо Орсони е позодиран в корупцията, изнудване и пране на пари, както и в незаконно финансиране на предизборната си кампания за местните избори през 2010 г.,
Франс прес съобщава, че арестите на всички заподозрени са извършени в четири италиански области - Венето, Ломбардия, Емилия-Романя и Лацио. Сред задържаните са областен съветник от Демократическата партия, шефове на компании, техните заместници и бивш генерал, посочва Франс прес.
В операцията са участвали 300 полицаи от Финансовата гвардия (италианската финансова полиция). По обед 10 души от задържаните бяха освободени, но поставени под съдебен контрол, като сред тях е и кметът на Венеция. Останалите 25 души остават в предварителния арест.
В хода на операцията са претърсени и офисите на кмета Орсони.
Арестите са резултат от тригодишно разследване, водено от италианската финансова полиция.
Според италианските власти 20 милиона евро от проекта "Мойсей" са били отклонени за подкупване на политици.
"Голяма част от тези средства са послужили за финансиране на политически сили на местно, регионално и национално ниво", каза главният прокурор на Венеция Луиджи Делпино на пресконференция.
Замесените в корупционната афера лица са създали черна каса, захранвана със средства, получавани от въведената от тях система на фалшиви фактури и на подкупи в рамките на търговете за възлагане на обществени поръчки по проекта "Мойсей", допълва Франс прес.
Прокуратурата на Венеция поиска и арестуването на бившия губернатор на областта Венето, в която се намира Венеция, Джанкарло Галан, който беше и министър в кабинета на Силвио Берлускони, а днес е депутат от Форца Италия.
През 2003 г. Галан постави първия камък на гигантския проект "Мойсей" на стойност 5,4 милиарда евро. На церемонията присъства и тогавашният премиер Силвио Берлускони, припомня Франс прес.
В осъществяването на проекта "Мойсей" участват петдесетина фирми, обединени в консорциум. Проектът обхваща площ от близо 20 километра във Венецианската лагуна. Той предвижда инсталирането на 78 огромни подводни диги, които ще защитават града от наводненията. Планира се проектът да бъде завършен през 2016 г. Първата от плаващите подводни бариери беше инсталирана миналата година.
Първоначално разследването за корупция по проекта "Мойсей" беше насочено срещу Джовани Мацакурати, по онова време президент на консорциум Нова Венеция, обединяващ компаниите, които работят по проекта. През юли 2013 г. Мацакурати и още 14 души бяха арестувани. На базата на техните показания разследването се насочи към местните политически кръгове и се съсредоточи върху връзките между политиците и шефовете на компаниите, участващи в проекта. Така се стигна и до днешните арести.

Коментари

Новини Варна