Варна 22°
fallback
Други
04:47 | 29 май 2014
Обновен: 13:21 | 6 октомври 2024

Русия, Беларус и Казахстан подписаха за Евразийския икономически съюз

Русия, Беларус и Казахстан подписаха за Евразийския икономически съюз

По материала работи: manager

Русия, Беларус и Казахстан подписаха споразумение за създаване на Евразийски икономически съюз, съобщава АП.

Президентите на Русия, Казахстан и Беларус Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко официално подписаха договор за формиране на икономическия съюз на заседание на Върховния съвет в Астана. Той ще започне да действа от 1 януари 2015 година, съобщава ИТАР-ТСС.

Новият съюз очаква Армения да се присъедини към него в рамките на един месец, а Киргизстан през следващата една година.

Самият Путин заяви, че Евразийският съюз ще работи на базата на универсални прозрачни принципи, включително на основата на принципите на Световната търговска организация.

Това е в резултат на нашата съвместна работа, на пълното взаимодействие между правителствата на Русия, Беларус и Казахстан, добави той.

Според него договорът ще въведе страните към ново ниво на интеграция, подчертавайки, че напълно ще се запази държавният суверенитет на страните членки, но ще има по-тясно икономическо сътрудничество. По думите му съюзът ще обедини повече от 170 милиона души.

Руският държавен глава съобщи, че обединението на трите страни ще включва 1/5 от газовите ресурси в света и почти 15% от петрола.

„Географското положение ни позволява да създадем транспортен, логистичен маршрут не само с регионално, но и с глобално значение, позволявайки възвръщане на мащабни търговски потоци oт Европа и Азия", смята Путин.

Работата по договора започна още през ноември 2011 година. Тогава президентите на трите страни приеха декларация за Евразийска икономическа интеграция.

Трите страни са задължени да гарантират свободно движение на хора, услуги, капитали и стоки, осъществяване на съгласувана политика в ключови отрасли в икономиката - енергетика, промишленост, селско стопанство и транспорт.

Договорът бе подписан символично в столицата на Казахстан, тъй като Назарбаев предложи идеята за Евразийски съюз в своя реч в Московския държавен университет през 1994 година.

От 1 януари 2015 година съюзът започва да действа като Митнически. Договорът включва 28 раздела и 118 члена или общо 700 страници.

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback