IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новина на деня
05:09 | 21 октомври 2014
Обновен: 08:26 | 19 септември 2024

По посещения у нас германските туристи изпревариха руските

По посещения у нас германските туристи изпревариха руските

По материала работи: Златина Добрева
По посещения у нас германските туристи изпревариха руските

Най-много германски туристи са посетили тази година България. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За първи път от няколко години насам немците изместват руснаците от първото място, казват от националната статистика.
На трето място са наредени гостите от Румъния. Те обикновено идват у нас с автомобилите си. Особено активни са покрай Великденските празници, но се наблюдава тенденция да почиват и лятно време по нашето Черноморие.
Прави впечатление, че поляците отново проявяват интерес към родината ни. Те са на четвърта позиция сред всички чужденци, посетили България.
Именно благодарение на поляците е туширана загубата на близо 100 000 украинци, които не дойдоха в страната ни заради конфликта в Украйна. Варненски хотелиери още в началото на сезона призоваваха да не се създава излишна паника, защото „украинците ще бъдат компенсирани от представители на западния пазар“.
В пиковия летен сезон едва 1/5 от летовниците край морето са били българи, сочи статистиката. Половината от нашенците са нощували в малки семейни хотели с 1 или 2 звезди, а други 20% в тризвездни бази. Ваканцията на българина е продължила средно 5 дни.
Чужденците пък масово са купували 7-дневни пакети в хотели с 4 и 5 звезди.
Дидо Пенев

Коментари

Новини Варна