IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
12:49 | 10 юли 2014
Обновен: 07:09 | 3 октомври 2024

Трети линеен ускорител лекува онкоболни във Варна

Трети линеен ускорител лекува онкоболни във Варна

По материала работи: Златина Добрева
Трети линеен ускорител лекува онкоболни във Варна

Пациенти вече няма да ходят за радиохирургия в чужбина
Трети линеен ускорител ще бъде изграден в онкологичния център към УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Това стана ясно днес, когато бе представена новата сграда на онкоцентъра.
По проект до момента лечебното заведение разполага с два бункера и два линейни ускорителя. Тъй като са спестени пари, ще има средства за изграждането и на трети ускорител. Той ще бъде на стойност от 6 млн. лева. УМБАЛ „Света Марина“ обаче ще трябва да извади собствени средства за изграждането на бункера, стана ясно още днес.
Това е уникален за България ускорител за радиохирургия. Когато бъде готов няма да се налага пациентите да ходят в чужбина за лечение, каза директорът на университетската болница проф. Жанета Георгиева. Тя разкри, че УМБАЛ „Света Марина“ е подала пълен пакет с документи по дейност „лъчетерапия“ за финансиране от Националната здравно-осигурителна каса. По този начин лечението ще бъде безплатно за пациентите, каза проф. Георгиева.
18 759 215 лева е била общата стойност на проекта, с чиято помощ е бил изграден онкологичният и лъчетерапевтичен център в болницата. Изградени са два бункера с два линейни ускорителя, подменена е дограмата на сградата на центъра, която преди това е била пустееща. Сложена е нова енергоефективна изолация.
9000 болни годишно ще могат да се възползват от новата придобивка, стана ясно по време на откриването. Уникалният онкоцентър ще бъде посещаван и от чужденци от съседни на България държави.
Освен това се откриват и нови 15 работни места. В онкоцентъра ще работят 3 медицински физика, 5 лъчетерапевти, 7 рентгенови терапевтични лаборанти.
Новата апаратура ще има 30 месеца пълен гаранционен срок. Това няма да натовари лечебното заведение с допълнителен финансов ресурс.
Специалистите, които работят в онкоцентъра са минали обучителни курсове в престижни клиники в Германия, Израел, Великобритания.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна