IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
16:39 | 9 юли 2014
Обновен: 22:35 | 4 октомври 2024

Вдигат модерно гробище в “Аспарухово”

Вдигат модерно гробище в “Аспарухово”

По материала работи: Слав Велев
Вдигат модерно гробище в “Аспарухово”

Новият парк ще бъде с надземни гробове, мощохранилища, семейни и фамилни гробници

Общинското предприятие “Обреди” подготвя реализацията на нов модерен гробищен парк в местността Кантара край квартал „Галата“ в “Аспарухово”. Това стана ясно от последното заседание на комисията по архитектура към местния парламент. Този проект ще реши проблема с недостига на местата за покойници във Варна за следващите 100 години, прогнозира управителят на общинското обредно дружество Любчо Любчев. 

Разширеното аспаруховско гробище ще се простира на площ от над 500 дка. „Срокът на експлоатация ще бъде между 90 и 100 години, тъй като предстоят законодателни промени, които ще разрешат да се правят „надземни“ погребения, гробници на няколко етажа, като труповете се обработват по специална технология за разграждане.

Така тленните останки могат да се полагат и в мощохранилища. Това са изискванията на европейското законодателство, които скоро ще влязат и у нас “, коментира Любчев. Това обаче не може да стане в близките няколко години, защото предстои да бъде деактуван терен от държавния горски фонд, който е общо над 470 дка.
Капацитетът на гробището в село Тополи вече е изчерпан. То е открито през 1975 г. и се разпростира на площ от 500 дка, като не може да се разширява повече, заяви за пореден път управителят на общинската фирма.

За временно решение за следващите няколко години той предлага да се разшири съществуващото гробище в “Аспарухово”, което се разпростира върху общински терен с площ 9 дка. Към него могат да се присъединят и два съседни парцела с обща площ над 20 дка – единият от тях е частна собственост, а другият е на варненската митрополия. Така за следващите 5 години ще бъдат осигурени достатъчно места, като през този период се работи по промяната на статута на 470 дка държавен горски фонд, които да влязат в границите на новия гробищен парк.

Според Любчев край Варна няма други подходящи терени за гробищен парк.

ЛЮБОМИР МИХАЙЛОВ

 

Коментари

Новини Варна