IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
14:02 | 18 юни 2014
Обновен: 11:51 | 2 октомври 2024

Едва 20 на сто от учениците в Автото успяха да завършат

Едва 20 на сто от учениците в Автото успяха да завършат

По материала работи: Златина Добрева
Закриват Автото. Учениците влизат в електротехникума

Тази година дванадесетокласниците в Професионалната гимназия по машиностроене и транспорт, които са подали заявление да се явят на матури, бяха 128. От тях обаче едва 28 са изкарали оценка поне 3,00. От близо 130-те абитуриенти до държавните зрелостни изпити са били допуснати 46, което означава, че останлите не са успели да завършат дванадесети клас. А иначе възпитаниците на гимназията, по-известна като Автото, които са си взели матурите тази година, са 46. 18 от тях обаче не са от випуск 2014, а са изкарали последния клас предни години. Данните съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова. Тя посочи, че средният успех на училището от последните матури е 3,15, като е най-ниският във Варна.
Освен на матурите обаче възпитаниците на Автото не са блеснали и на държавните квалификационни изпити за правоспособност по професия. На тях са имали право да се явят 80 ученици, отишли са обаче 56. А от тях успешно са ги преминали едва 6, двама, които учат в дневна форма на обучение, и четирима от вечерна.
Припомняме, Гимназията по машиностроене и транспорт бе подложена на щателни проверки от Регионалния инспекторат по образованието именно заради слабия успех от матурите на възпитаниците й. Бяха констатирани и редица други нарушения. Сред най-фрапиращите бяха изключителна слаба посещаемост на часовете. Бе установено, че учители пишат оценки на деца, които дори не са в България. След проверките училището смени и няколко директори. След опити на РИО да се подобри цялостно школото, това не се случи.
Венцеслава Генова посочи, че от инспектората е изпратено предложение в Министерството на образованието училището да се слее с Професионалната техническа гимназия. Към момента няма никаква информация от министерството какво се случва с въпросното предложение, коментира Генова.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна