IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новина на деня
04:59 | 7 юни 2014
Обновен: 22:35 | 2 октомври 2024

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница

По материала работи: Златина Добрева
Днес е Черешова задушница

Варненски майки свеждат глави срещу невинните жертви на войната на пътя

 

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Денят е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница.
На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.
На този ден живите се молят за отишлите си от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите, сочи църквата.
В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават.
На днешната Черешова задушница във Варна ще се проведе мълчалив поход на живота в памет на прегазения на пешеходна пътека 4-годишен Паоло от Стара Загора. Той ще тръгне от сградата на община Варна, като крайната точка е Съдебната палата. Протестната акция е заради поредната невинна жертва на беззаконието и наглостта по пътищата на България, съобщиха организаторите – неформални организации на българските майки и други. Мълчаливи походи ще се проведат и в други градове на страната.
Призоваваме всички хора със сърце и съвест да се присъединят към нас! На Черешова Задушница нека сведем глави в памет на невинните жертви на войната на пътя и категорично да заявим, че не желаем повече да убиват бъдещето на България пред безучастния поглед на институциите! Искаме промени, се казва в обръщение на неформалните организации до медиите.

Коментари

Новини Варна