Варна 17°
fallback
Новина на деня
04:34 | 2 юни 2014
Обновен: 07:23 | 6 октомври 2024

Почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

По материала работи: manager

Тазгодишното почитане на паметта на Ботев и загиналите за свободата във Варна ще бъде не една, а две минути, като началото ще бъде дадено със сигнал „Въздушна опасност”. Той ще прозвучи традиционно в 12 ч на обяд на 2-ри юни и ще продължи до 12:02 ч. През този период варненци и гостите на града ще чуват сигнала за "Въздушна опасност". От 11.30 часа пред паметника на великия поет и революционер в Морската градина започва общоградско поклонение с полагане на венци и военен ритуал. 

От местната дирекция на МВР са решили да използват паметната дата и за провеждането на "тренировка с реално задействане на сиренната система със сигнал „Въздушна опасност”", става ясно от съобщение на общинската пресслужба.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва ежегодно в България на деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.). Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Черно море

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback