IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
14:14 | 14 януари 2014
Обновен: 08:16 | 5 октомври 2024

Падна забраната за хранене на бездомни животни във Варна

Падна забраната за хранене на бездомни животни във Варна

По материала работи: Златина Добрева
Падна забраната за хранене на бездомни животни във Варна

Административният съд във Варна отмени като незаконосъобразна част от разпоредбата на Наредбата за обществения ред на варненския Общински съвет, съобщиха от пресслужбата на правораздавателния орган. С нея се въвеждаше забрана да се хранят бездомни кучета и котки на обществени места.
Заради приемането на решението на местния парламент от август миналото лято бяха проведени протести от природозащитници във Варна. Още тогава няколко неправителствени организации внесоха обжалвания в Административния съд с искане за ревизия на наредбата. Според магистратите обаче тези организации не са заинтересована страна и жалбата им бе отхвърлена. Съдът намира, че обжалваният текст регулира обществените отношения по повод отглеждането на домашни животни и следва да бъде съобразен със Закона за защита на животните.
Правораздавателният орган отмени и тази част от общинската нормативна уредба, с която се забраняваше отглеждането в апартаменти, дворове и парцели на повече от две домашни животни.
Административният съд се произнесе и по законността на промените в наредбата, които са в разрез и с Европейската конвенция за защита на животните, подписана от България през 2005 г.
Друг аргумент за свалянето на един от най-важните нормативни документи в община Варна е, че проектът на наредбата не е бил оповестен публично по установения ред.
Решението на Административен съд – Варна, може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщението до страните, а НПО – в 7-дневен срок. Съдебното решение да се публикува по начина, по който е била обнародвана Наредбата за обществения ред, се казва още в решението на правораздавателния орган.
Междувременно от Animal Hope Varna, които бяха едни от най-върлите противници на Наредбата за обществения ред, разпространиха до медиите съобщение, в което изразяват радостта си от отпадането на рестрикциите, свързани с отглеждането на животни на територията на морския град.
Слав Велев

Коментари

Новини Варна