IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новина на деня
13:16 | 23 януари 2014
Обновен: 11:28 | 30 юни 2024

20 млн. лв. струва унищожаването на трихлоретана от "Полимери"

20 млн. лв. струва унищожаването на трихлоретана от "Полимери"

По материала работи: Златина Добрева
20 млн. лв. струва унищожаването на трихлоретана от "Полимери"

20 млн. лв. ще струва унищожаването на опасния химикал трихлоретан, но не се знае кой ще плати за процедурата. Това каза пред журналисти областният управител на Варна Иван Великов. Губернаторът уточни, че именно собственикът на „Полимери“ Николай Банев трябва да покрие разходите по унищожаването на трихлоретана, но няма индикации това да стане. Опасният химикал  не може да бъде обработен в България. Най-близката страна, в която може да стане унищожаването на трихлоретана, е Румъния, но от северната ни съседка категорично отказали да приемат поръчката, коментира още Великов.
Има вероятност частичното бедствено положение на територията на завода "Полимери" в Девня да бъде удължено с още един месец, съобщи още губернаторът. В момента се извършва прехвърлянето на луга от здравия резервоар, за да може в освободения обем да започне прехвърлянето на опасния химикал трихлоретан. Около 2700 кубика от лугата остават още за прехвърляне, разказа Иван Великов. Той уточни, че има забавяне на процеса, защото в долната част на резервоара концентрацията на сол е по-голяма и източването на лугата става по-бавно. Специалистите са уверили, че до девет-десет дни процесът по прехвърлянето на лугата ще приключи. След това предстои прехвърлянето на трихлоретана. Ако цялото обезопасяване на района не приключи в едномесечния срок – до 9 февруари, частичното бедствено положение ще бъде удължено, защото там са открити и други опасни вещества.
През следващата седмица ще бъде планувано ново заседание на Щаба за изпълнение на Плана за защита при бедствия на община Девня, за да се обсъдят указанията на РИОСВ – Варна, коментира още Великов. На собственика била дадена възможност да продаде дихлоретана, но към момента Николай Банев и синдикът на предприятието са се срещали многократно, но не са стигали до единна позиция, каза обласният управител. Великов обеща, че в рамките на посочения период въпросът с обезопасяването на вредните вещества ще бъде изцяло решен. След това ще започне да се работи и по тяхното унищожаване, за което ще са необходими повече време и средства.
Слав Велев

Коментари

Новини Варна