IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 30°
Новина на деня
13:28 | 24 януари 2014
Обновен: 11:26 | 30 юни 2024

Над 20 варненски семейства гледат деца с неустановен пол

Над 20 варненски семейства гледат деца с неустановен пол

По материала работи: Златина Добрева
Над 20 варненски семейства гледат деца с неустановен пол

Над 20 варненски семейства имат деца с нарушения на половото развитие. При тяхното раждане е имало проблем за установяване на пола. Това съобщи проф. д-р Виолета Йотова, педиатър-ендокринолог, ръководител на многопрофилна специализирана детска клиника в УМБАЛ „Света Марина“. Поводът бе започналата във Варна първа по рода си работна среща, засягаща малко обсъжданите проблеми, свързани с нарушенията в половото развитие. Домакин на форума е Медицинският университет във Варна. Става дума за деца с вродена надбъбречна хиперплазия – състояние, при което момичетата например, произвеждат мъжки полови хормони и при раждане изглеждат с мъжки гениталии. С подходящо лечение това може да се оправи, бе категорична проф. Йотова. Въпросните над 20 варненски семейства са само от нейната професионална практика.
У нас няма статистика за засегнатите от това рядко заболяване. Европейските проучвания обаче показват, че 1 на 4500 деца се ражда с подобни проблеми.
Това състояние, което не е свързано с различна сексуална ориентация, предизвиква голям шок в семейството и то не знае как да потърси помощ. Нашата задача е да поставим основите за повишаване на познанията в областта на нарушенията на половата диференциация и да предложим национални насоки за действие, каза още проф. Йотова.
В над 10 страни по света при раждането на деца с подобен проблем в графата пол се пише X, а не М или Ж, каза доц. Алексей Савов, ръководител на Национална генетична лаборатория в София. Последната е Германия, уточни той.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна